Rafila critică „punerea la îndoială“ a cifrelor referitoare la decesele de COVID-19

DE Valentin Mirică | Actualizat: 17.05.2021 - 16:54
Alexandru Rafila Foto: Facebook

Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat că punerea la îndoială a cifrelor referitoare la testare, la numărul de pacienţi, registrele privind persoanele vaccinate, decese, prin declaraţii contradictorii din partea autorităţilor, au creat un val de nemulţumire.

SHARE

"Gestionarea cu succes a pandemiei de COVID-19 depinde de încrederea populaţiei în autorităţile publice şi în personalul medical. Dacă în cazul personalului medical este evidentă încrederea populaţiei în profesionalismul arătat în cele 14 luni ale pandemiei, nu acelaşi lucru se poate spune despre autorităţile publice. Punerea la îndoială în repetate rânduri a cifrelor referitoare la testare, la numărul de pacienţi, registrele privind persoanele vaccinate prin declaraţii contradictorii şi cifre eronate, au creat un val de nemulţumire în rândul populaţiei", a afirmat deputatul PSD, la dezbaterea Ora Guvernului, la care participă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Rafila a mai spus că Grupul de comunicare strategică s-a dovedit grupul de "confuzie strategică".

Citește și: Interlopul Zlatu Căldăraș, iertat de pușcărie: „I-ar aduce prejudicii morale". Nepoți cu acte false

El a menţionat că PSD a solicitat constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze situaţia fără precedent, să audieze reprezentanţii instituţiilor responsabile şi să facă publice concluziile, dar actuala majoritate parlamentară s-a opus.

"Propunerea PSD de recâştigare a încrederii publice prin investigarea de către o comisie formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice a situaţiei deceselor datorate COVID-19 a fost respinsă. Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID a întocmit un raport la data de 7 mai, iar ministrul Sănătăţii a prezentat câteva date neconcludente abia pe data de 13 mai, l-a publicat la presiunea opiniei publice pe 14 mai", a adăugat Rafila.

Citește și: Mircea Nebunu a dat o petrecere de condamnare. Se pregătește de botezul fiului și de închisoare

El a adresat mai multe întrebări ministrului Sănătăţii, între care de ce a tergiversat publicarea raportului, de ce nu a explicat motivul pentru care cele două baze de date care se găsesc în coordonarea Ministerului Sănătăţii, la care apar diferenţe de aproape 30% privind numărul deceselor, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile care au fost la maxim în intervalul 1 decembrie - 31 martie, când ministru era Vlad Voiculescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.