PSD propune suspendare plății ratelor bancare pentru persoanele aflate în izolare/carantină

DE Andrei Mocanu | 12.03.2020 - 15:32

Partidul Social Democrat propune un set de măsuri pentru limitarea efectelor sociale și economice ale Covid-19.

SHARE

„România trebuie să facă față celor două provocări imense cauzate de epidemia de coronavirus: sănătate și economie.

Din aceste motive, PSD propune următorul program de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor coronavirus”, a anunțat liderul PSD Marcel Ciolcau, pe Facebook.

Președintele interimar al partidului a menționat 9 măsuri care ar trebui să ajute mai ales economia României.

1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale. (Finantare prin realocari de la bugetele MFP și MFP Actiuni Generale si Ministerului Dezvoltarii)

2. Ministerul Sănătății trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie. (Finantare prin realocari de la bugetele MFP și MFP Actiuni Generale si Ministerului Dezvoltarii)

3. Guvernul va finanța o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM. ( modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare). (Finantare din bugetul Ministerul Transporturilor)

4. Scutirea de la plata contributiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat. (Finantare de la bugetul general consolidat)

5. Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu. (Finantare de la bugetele locale iar acolo unde este cazul, prin transfer de la bugetul de stat)

6. În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populație.

7. Angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiți de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit. (Finantare de la bugetul general consolidat)

8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populație, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii și retailerii de alimente.

9. Românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus. (Finantare analogă Măsurii 1, din Bugetul suplimentat al Ministerului Sanatatii si CNAS)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -