Primarul Fritz: Subordonații intră în concediu medical când sunt puși la muncă

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.08.2021 - 23:53
Dominic Fritz Foto: Facebook

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a scris, pe Facebook, că numărul concediilor medicale a crescut cu 40% în rândul angajaților din subordinea sa. El a cerut casei județene de sănătate să verifice cum au fost acordate aceste concedii.

SHARE

Fritz a mai scris că i s-a spus că aceasta este o practică în administrația publică, dar nu va accepta situația. 

Citește și: VIDEO Alunecarea de teren care împiedică deschiderea autostrăzii Sebeș - Turda. 5 ani întârziere

„În perioada ianuarie-august 2021, în Primăria Municipiului Timișoara au fost realizate 750 de concedii medicale, cu 225 mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut, de care au beneficiat 594 angajați față de 428 în 2020, totalizând 3996 de zile.

Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale și că suntem în pandemie. Există în Primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, și unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar și angajați care, atunci când primesc o sarcină, își iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foști șefi de direcții, care o țin, de atunci, din „medical” în „medical”. Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente și nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public.

După apariția în spațiul public a unor informații legate de concediile medicale, am solicitat o analiză și o situație comparativă cu anul trecut.

De asemenea, am înaintat către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate documente împreună cu solicitarea de a realiza un control de fond, cu cooptarea reprezentanților Ministerului Sănătății și a Casei Naționale, în baza Ordinului nr.672/2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical și a recentei OUG nr.74/2021.

Actele normative dau dreptul Casei să verifice, în amănunțime, documentele în baza cărora medicii au acordat concediile medicale și să coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele 2 luni să verifice existența planurilor de urmărire a evoluției bolii. De asemenea, în cazul unor nereguli are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor.

Am fost avertizat că e o practică sistemică, ce nu poate fi oprită, o cutumă în administrația publică. Eu nu mă voi preface că e normal și acceptabil”, a arătat primarul Timișoarei. 

Citește și: RECORD 90 de ani de concedii medicale la Complexul Energetic Hunedoara, în doar nouă luni

Anul trecut, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a sesizat Colegiul Medicilor în legătură cu numărul uriaș de zile de concediu acordate de unii medici din Vulcan. 

„Avem un tabel cu medicii care au dat con­cedii medicale. Am făcut, împreună cu ad­mi­nistratorul judiciar, un calcul, la un medic din Valea Jiului. A pus o medie de 20 de minute pentru consultul unui om. La calcul a ieşit că medicul, la opt ore pe zi, a trebuit să lucreze cinci luni şi jumătate numai pentru CEH. Spu­nea administratorul judiciar să-l angajăm, că deja e angajatul nostru. El, cinci luni din şase nu a mai avut timp pentru pacienţii din oraş”, a declarat Cristian Roşu, admi­nistratorul special al CEH, citat de Gazeta de Dimineață. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te