Coliban, edilul de Brașov, critică OUG privind urșii: Pasează responsabilitatea către nivelul local

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.07.2021 - 22:10
Foto arhivă

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind intervenția în cazul apariției de urși în comunități umane pasează responsabilitatea în plan local, a declarat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

SHARE

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, membru USR PLUS, s-a declarat nemulțumit de documentul aprobat recent de Executiv, la propunerea ministrului Mediului, Tanczos Barna, membru UDMR.

OUG privind urșii prevede între altele acțiuni ce pot merge de la simpla alungare a ursului, până la relocare și chiar împușcare, în funcție de gravitatea situației. Modalitatea de intervenție va fi decisă de o echipă operativă condusă de primar.

Citește și: Biden reafirmă angajamentul față de Afganistan, iar talibanii au decapitat un „colaborator”

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, atrage atenția că OUG privind urșii ridică mai multe probleme: „O privesc ca pe o pasare a responsabilității către nivelul local, unde de altfel există și presiunea și lucrul acesta poate genera niște probleme mari pe termen lung.

Imaginați-vă o celulă de criză formată dintr-un primar, un vânător, un medic veterinar și un jandarm, care se trezesc față în față cu un urs și trebuie să ia pe loc o decizie.

Din punctul meu de vedere, modul în care se pasează această decizie nu este suficient detaliat și nu ni se dau suficiente instrumente, astfel încât să ne asigurăm că gestionarea speciei urs și a interacțiunilor dintre populație și specie se face într-un mod corect, într-un mod coerent, într-un mod unitar la nivelul țării”, a menționat, la RFI, Allen Coliban.

Citește și: VIDEO Cum îl protejează interlopul Vali Nebunu pe Fulgy: Să-i trageți frâna de mână!

Primarul precizează că „în relația cu CE și cu normele internaționale, ministerul este cel responsabil, ca reprezentant al statului român pe acest domeniu. Ministerul și Academia luau până acum astfel de decizii. Iată că acum, aceste decizii se trec în mâna unor oameni care nu întotdeauna sunt calificați și nu au expertiza profesională să ia aceste decizii”.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.