Biden reafirmă angajamentul față de Afganistan, iar talibanii au decapitat un „colaborator”

DE Adina Mutăr | 24.07.2021 - 17:47

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu omologul său afgan, Ashraf Ghani, reafirmând angajamentul SUA față de un parteneriat bilateral durabil, în timp ce talibanii au prins și au decapitat un traducător care a lucrat pentru armata SUA.

SHARE

Președintele SUA a subliniat că vor continua să sprijine dezvoltarea și ajutorul umanitar pentru poporul afgan, inclusiv pentru femei, fete și minorități.

Declarația a menționat că SUA au anunțat recent peste 266 milioane de dolari în asistență umanitară suplimentară și au eliberat 300 de milioane de dolari în asistență pentru dezvoltare și alte asistențe non-umanitare pentru a ajuta poporul afgan.

Între timp, colaboratorii afgani sunt urmăriți și uciși de talibani. Un afgan care timp de 16 ani a fost traducător pentru forțele americane și ale coaliției a fost decapitat de talibani în drum spre provincia Khost.

Sohail Pardis, 32 de ani, mergea cu mașina din Kabul pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului împreună cu familia. 

Cu doar câteva zile înainte, Pardis îi mărturisise prietenului său că primește amenințări cu moartea din partea talibanilor, care descoperise că lucrase ca traducător pentru armata Statelor Unite.

Pardis a fost unul dintre miile de interpreți afgani care au lucrat pentru armata SUA și care se confruntă acum cu persecuția talibanilor.

Citește și

Tadjikistanul anunță că poate prelua până la 100.000 de refugiați afgani

Erdogan și Putin concurează pentru controlul Afganistanului după retragerea SUA

 

Aproximativ 18.000 de afgani care au lucrat pentru armata SUA au solicitat un program de viză specială pentru imigranți pentru a putea merge în Statele Unite.

La 14 iulie, Casa Albă a declarat că lansează „Operațiunea Refugiații Aliați”, un efort de mutare a miilor de interpreți și traducători afgani care au lucrat pentru SUA și ale căror vieți sunt acum în pericol.

Evacuarea lor începe în ultima săptămână a lunii iulie pentru solicitanții de viză specială pentru imigranți (SIV) deja în curs de desfășurare, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.