Deputatul Cristianu Băcanu i-a reclamat pe Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica, ambii deputați AUR, pentru că pe 9 septembrie, când a avut loc ședința comună a Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depuse USR PLUS și AUR, l-au împiedicat pe deputatul liberal Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților, să conducă ședința.
Cristian Băcanu menționează în sesisarea adresată conducerii Camerei Deputaților că în aceeași zi de 9 septembrie, președintele acestei camere, Ludovic Orban, i-a delegat atribuțiile sale lui Florin Roman.
În plus, potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, „lucrările ședințelor comune sunt conduse, alternativ, de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, asistați de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră.”
„Având în vedere că ședința precedentă a plenului reunit fusese condusă de către doamna Anca Dragu, președintele Senatului, ședința din 9 septembrie 2021 urma a fi condusă potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camere Deputaților și Senatului de către Președintele Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31
Potrivit art. 35 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului: «președintele sau vicepreședintele care îl înlocuiește și care conduce dezbaterile veghează la respectarea regulamentului și menținerea ordinii în sala de ședință.»
Prin urmare, coroborând art. 35 din Regulamentul activităților comune cu Decizia nr. 05 din 09 septembrie 2021, ședința plenului reunit urma să fie condusă în mod legal de către domnul Florin Roman”, se arată în sesizare.
Ionuț Moșteanu, acuzat că a interpretat greșit regulamentul
Cristian Băcan acuză „înlăturarea abuzivă și violentă a domnului Florin Roman de la conducerea plenului reunit”, de parlamentari ai USR PLUS și AUR care au invocat în mod incorect prevederile art. 15 alin. (2) din Regulamentul activităților comune pentru a solicita ca domnul Florin Roman să nu conducă ședința plenului reunit.
„Solicitarea ca domnul Florin Roman să renunțe la conducerea plenului reunit a fost inițial formulată de către domnul deputat Ionuț Moșteanu (USR PLUS).
În urmara solicitării domnului deputat Ionuț Moșteanu, doi deputați ai partidului AUR, respectiv domnul Antonio Andrușceac și domnul Ciprian-Titi Stoica, l-au flancat pe domnul Florin Roman și l-au constrâns să părăsească pupitrul de la care acesta conducea ședința plenului reunit.
CITEȘTE ȘI: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit
Cei doi domni deputați (Ciprian-Titi Stoica și Antonio Andrușceac) l-au bruscat pe domnul Florin Roman în timp ce colegii senatori și deputați de la USR PLUS fie priveau fără nicio reacție (de exemplu doamna Anca Dragu) fie solicitau în mod repetat ca domnul Roman să nu mai conducă ședința conform Regulamentului (domnul Ionuț Moșteanu).
Apreciez că utilizarea forței fizice și a violenței în cadrul Parlamentului României constituie o abatere deosebit de gravă (în sensul art.248 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților) și că un astfel de comportament reprobabil trebuie sancționat și descurajat, avându-se în vedere impactul puternic pe care acesta îl are asupra societății.
Astfel de fapte antisociale (la limita dreptului penal – a se vedea prevederile art. 193 Cod penal care incriminează lovirea și alte violențe) știrbesc încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului României și aduc o gravă vătămare democrației în sine”, a menționat Cristian Băcanu.
Deputatul liberal cere sancționarea domnilor deputați Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica.