Petre Daea vorbește de 100.000 de cormorani. Specialiștii au numărat de zece ori mai puțini

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.07.2019 - 08:50

 Ministrul Agriculturii avansează cifre nerecunoscute de oamenii care lucrează în domeniu.

SHARE

România a cerut derogare de la autorităţile europene pentru reducerea populaţiei de cormorani, care afectează industria piscicolă, şi aşteaptă răspunsul, a declarat marţi la TVR 1 ministrul Agriculturii Petre Daea. 

Ministrul spune că în România există 100.000 de exemplare şi că numărul păsărilor nu trebuie să treacă de câteva mii.   Daea a precizat că la nivel european păsările fac o pagubă de 300.000 de tone de peşte, existând peste 2 milioane de exemplare, şi că majoritatea statelor au cerut una sau mai multe derogări pentru reducerea numărului acestora. Problema cormoranilor şi a impactului pe care aceste păsări îl au asupra industriei piscicole au fost discutate la reuniunile din primăvară ale Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care respectivele păsări o cantitate de peşte mai mare decât producţia anuală de peşte a Franţei, Spaniei, Italiei, Germaniei, Ungariei şi Republicii Cehe la un loc.

Daea nu a indicat sursa care i-a oferit aceste cifre. În schimb, potrivit Societății Ornitologice din România, numărul acestor păsări ar fi mai mic.

Citește și: Daea, activistul lui Ceaușescu

„În perioada 10 - 20 ianuarie a avut loc tradiționalul Recensământ Internațional al Păsărilor de Apă (cunoscut specialiștilor sub denumirea Midwinter Count), organizat de Wetlands International. În România, evenimentul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus”, scrie Organizația. Specialiștii au reușit să numere doar 9.042 de cormorani. La eveniment au participat în total 108 observatori, specialiști ornitologi și voluntari, care au acoperit la nivel național 238 de locații din 33 de județe ale țării. În total au fost numărate 397.955 de păsări, dintre care 357.108 de exemplare (89,7 % din total) aparțin speciilor acvatice, care sunt ținta acestui recensământ anual.

Ministrul agriculturii a început războiul împotriva cormoranilor pe 23 ianuarie, la Bruxelles, cerând măsuri împotriva acestei specii protejate prin lege. Ce n-a spus ministrul Daea nici azi, în Parlament, nici la Bruxelles, este că fiica sa deține din 2006 o fermă piscicolă în Crevedia, județul Dâmbovița, cu 650 de hectare de luciu de apă concesionate de la Agenția Domeniilor Statului, a scris g4media.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -