Petre Daea, încă o enormitate: Pentru o pâine, e necesar un vagon de lăcuste

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.02.2023 - 17:01
Petre Daea se luptă cu greierii Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut câteva declarații referitoare la făina din greieri. Reamintim că acest produs a fost aprobat pentru comercializare în UE, dar nu există nicio obligativitate a folosirii lui. De altfel, 100 de grame de făină din greieri costă 100 de lei.

SHARE

“Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.

Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a afirmat ministrul Agriculturii la Prima News.

Citește și: Tânăra ucisă în Gorj a zgâriat cu unghiile mașina polițistului care-a fugit când a apărut criminalul

El a mai fost întrebat dacă tipul acesta de soluţii pentru alimentaţie nu reprezintă o soluţie pentru viitor, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul populaţiei la nivel global şi resursele pe care le are planeta.

“Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a precizat Petre Daea.

Întrebat dacă la el vine un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri, ce le transmite acestora, ministrul Agriculturii a răspuns: “Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Petre Daea a mai afirmat în intervenţia de la Prima News că România va rămâne o ţară producătoare şi exportatoare de cereale.

“România a fost, este şi va rămâne o ţară producătoare de cereale şi exportă de fiecare dată, chiar în condiţiile anului acesta extrem de greu din punct de vedere climatic, Romănia a fost capabilă şi este capabilă să-şi realizeze necesarul de consum şi excedent pentru export. Sunt date condiţiile pedoclimatice pe care le avem şi pe care trebuie să le valorificăm. Iar isteţimea, pregătirea şi dotarea tehnică a fermierilor ne dau această posibilitate. Din acest punct de vedere, Romănia va rămâne un exportator net de cereale pe piaţa externă”, a mai transmis Petre Daea.

Făina din greieri

Comisia UE a aprobat posibilitatea utilizării făinii de greieri în diverse alimente, printre care: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

În România, 100 de grame de făină din greieri costă 100 de lei.

Pe de altă parte, carminul (E120), un colorant alimentar folosit foarte mult, de zeci de ani, este  produs prin zdrobirea femelei insectei din superfamilia Coccoidea, o specie de gândaci. Acesta este întâlnit în multe produse aflate pe rafturile magazinelor românești, da rnu-l deranjează pe Petrea Daea. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te