Olguța: Administrațiile locale, în faliment. Baronii Buzatu și Arsene, salarii de 5000 € de la buget

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.04.2020 - 16:57
G4media

Legea salarizării unitare, făcută de fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu, l-a permis președinților Consiliilor Județene să își tripleze salariile fără ca nivelul de trai al cetățenilor să crescă proporțional. Acum, Olguța spune că administrațiile loc vor intra în faliment.

SHARE

„Șefii de Consilii Județene au spus ca in doua luni administratiile locale vor intra in colaps financiar si guvernul nu le da niciun ban. Nu pot incasa taxele locale pana la 1 iunie si s-au facut foarte multe cheltuieli pana acum (in lupta cu epidemia). S-au alocat bani pentru aparatele de testare. Rectificarea bugetară este un dezastru”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.

Newsweek România a prezentat, zilele trecute, salariile uriașe încasate la două Consilii Județene conduse de PSD.

Ionel Arsene cîștigă zece salarii medii la Neamț

Președintele Consiliului Județean Neamț câștigă aproape cât șeful statului, deși locuitorii din județul său au printre cele mai mici venituri din țară.
Ionel Arsene câștigă suma de 23.400 de lei, adică 4.870 de euro pe lună. La acest salariu s-a ajuns și pentru că Arsene și-a pus un bons de 25% pentru că a atras fonduri europene.

În 2016, Arsene câștiga doar 5000 lei net. Salariul mediu din județul Neamț s-a situat constant în topul celor mai mici din județele României. În toamna anului trecut el era cu 21% mai mic decât media pe țară (aproape 2.100 de lei).

 Citește și: Șeful CJ Neamț salariu de 5.000 de euro

Salariul președintelui Consiliului Județena Vaslui a crescut de 4,5 ori în patru ani.

Președintele Consiliul Județean Vaslui este Dumitru Buzatu. La data de 31 martie 2020, când în România era, deja, decretată starea de urgență, Dumitru Buzatu câștiga suma de 18.720 de lei la care se adăuga 4.680 de lei, „drepturi pentru activități prestate în proiecte”, adică 25% din salariu.

În total, Dumitru Buzatu câștiga, la 31 martie 2020 suma de 23.400 de lei lunar, adică 4.980 de euro brut. La această sumă se adaugă o indemnizație lunară de hrană de 347 de lei și tichete de masă.

Subordonații lui Dumitru Buzatu au salarii mult mărite urmare a aplicării legii salarizării din 2017 mai sus mențiuonată. La acestea se adaugă, pentru cei care vin zilele aceastea la muncă, un „spor de condiții vătămătoare”. Sporurile de condiții vătămătoare reprezintă până la o treime din venitul net mediu din județ.

Arhitectul șef câștigă 13.624 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 682 lei.

Directorul executiv câștigă 13.333 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 667 lei

Șef serviciu câștigă 12.000 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 601 lei.

Consilierii iau spor de 434 de lei.

Toți aceștia mucesc de la birou, din fața unui computer.

Citește și: Baronul de Vaslui, bonusuri garse pentru angajați.

Salariu crescut de legea Olguței

Legea salarizării unitare, impusă de PSD și intrată în vigoare de la 1 iulie 2017, a dat mână liberă șefilor administrației locale în stabilirea salariilor angajaților din primării și consilii județene.

Art. 11 din lege spune că salariile de bază ale funcționarilor și ale personalului contractual din consilii județene, consilii locale și primării, dar și din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te