Legea salarizării unitare, impusă de PSD și intrată în vigoare de la 1 iulie 2017, a dat mână liberă șefilor administrației locale în stabilirea salariilor angajaților din primării și consilii județene. Salariile angajațiilor din Consiliile Județene și primării au explodat.
Buzatu câștigă aproape cât Iohannis
Președintele Consiliul Județean Vaslui este Dumitru Buzatu. La data de 31 martie 2020, când în România era, deja, decretată starea de urgență, Dumitru Buzatu câștiga suma de 18.720 de lei la care se adăuga 4.680 de lei, „drepturi pentru activități prestate în proiecte”, adică 25% din salariu.
În total, Dumitru Buzatu câștiga, la 31 martie 2020 suma de 23.400 de lei lunar, adică 4.980 de euro brut. La această sumă se adaugă o indemnizație lunară de hrană de 347 de lei și tichete de masă.
Șeful statul câștigă doar cu foarte puțin mai mult – 24.960 de lei.
Salariul a crescut ca Făt Frumos: de 4,5 ori în 4 ani
Cu un an înainte, la 31 martie 2019, Dumitru Buzatu câștiga aceeași sumă lunară, iar în martie 2018 cu 1.000 de lei, lunar, mai puțin.
În septembrie 2017, Buzatu câștiga 16.000 de lei brut pe lună, cu 6.000 de lei mai puțin decât în acest an.
În 2016, însă, Dumitru Buzatu câștiga, anual suma de 61.284 de lei, adică 5.100 de lei pe lună.
În numai 4 ani, salariul lui Dumitru Buzatu a crescut de la 5.100 de lei la 23.400 de lei pe lună.
Șef peste un județ sărac
Este Dumitru Buzatu un manager al județului care să merite această creștere de 450%? Nicidecum. Vaslui este unul dintre cele mai sărace județe din România, unde salariul mediu net nu depășește suma de 2.200 de lei, potrivit Mediafax.
În exercițiul financiar 2014 - 2020, Vaslui a atras fonduri europene în valoare de 816 milioane de lei, o sumă modestă.
Salariu crescut de legea Olguței
Legea salarizării unitare, impusă de PSD și intrată în vigoare de la 1 iulie 2017, a dat mână liberă șefilor administrației locale în stabilirea salariilor angajaților din primării și consilii județene.
Art. 11 din lege spune că salariile de bază ale funcționarilor și ale personalului contractual din consilii județene, consilii locale și primării, dar și din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București.
Angajații, "dopați" cu sporuri pentru condiții vătămătoare
Subordonații lui Dumitru Buzatu au salarii mult mărite urmare a aplicării legii salarizării din 2017 mai sus mențiuonată. La acestea se adaugă, pentru cei care vin zilele aceastea la muncă, un „spor de condiții vătămătoare”. Sporurile de condiții vătămătoare reprezintă până la o treime din venitul net mediu din județ.
Arhitectul șef câștigă 13.624 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 682 lei.
Directorul executiv câștigă 13.333 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 667 lei
Șef serviciu câștigă 12.000 de lei la care se adaugă spor de condiții vătămătoare de 601 lei.
Consilierii iau spor de 434 de lei.
Toți aceștia mucesc de la birou, din fața unui computer.
Cum e posibil
Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.
Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar. Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumatate din lună pentru 75% din salariul de bază.