Ofensiva noilor primari împotriva Poliției Locale: controale, desființare, demiteri

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.03.2021 - 12:03
Ofensiva primarilor împotriva Poliției Locale controale, desființare, demiteri. Foto Poliiția Sector 1 București

Primarii USR PLUS aleși după alegerile locale din 6 decembrie au pornit o ofensivă împotriva Poliției Locale, o instituție percepută ca neprofesionistă, ineficientă și care consumă bani publici degeaba. Un primar PNL a desființat Poliția Locală cu totul.

SHARE

Allen Coliban, primarul USR PLUS al Brașovului, i-a solicitat şefului Poliţiei Locale „să-şi lămurească activitatea” oficial, atrăgându-i atenţia că instituţia pe care o conduce se confruntă „cu un nivel minim de încredere din partea braşovenilor”, consumând peste 4 milioane de euro anual, „fără a furniza servicii de calitate braşovenilor”.

„Astăzi, am trimis domnului Nicolae Aldea două adrese oficiale, menite să lămurească activitatea sa de director al Poliţiei Locale. Prima adresă îi cere ca până mâine la ora 10:00, să îmi comunice, în scris, deciziile pe care le-a luat în legătură cu examenul de competenţe, în jurul căruia planează suspiciuni de fraudă datorită nerespectării regulamentului publicat de organizare a examenului”, a declarat primarul Allen Coliban, potrivit Știrilor Transilvaniei.

A doua solicitare, care are termen de răspuns 11 martie, se referă la aspecte legate de activitatea Poliţiei Locale „reieşite din numeroase sesizări depuse de cetăţeni şi de personalul angajat în această instituţie, în ultimele patru luni”.

„După ce voi primi răspunsurile solicitate, voi lua o decizie în ceea ce priveşte Poliţia Locală. Mesajul meu este foarte clar: Poliţia Locală Braşov se confruntă cu un nivel minim de încredere din partea braşovenilor şi are nevoie de un management eficient, care să implementeze acţiuni concrete şi cu rezultate, care să transforme această instituţie într-un serviciu public profesionist. Altfel, rămâne o instituţie locală care consumă peste 4 milioane de euro anual, fără a furniza servicii de calitate braşovenilor”, a subliniat Coliban.

Reacția a venit după ce au devenit publice privind o posibilă fraudare a unui concurs organizat de Poliţia Locală Braşov. Concursul a fost organizat în baza unei hotărâri a Consiliului Local Braşov, care prevede obligativitatea ca toţi poliţiştii locali braşoveni să participe la această testare, scopul fiind ca cei mai slabi 12 lucrători să fie concediaţi.

 

Clotilde Armand: Poliția Locală Sector 1 a pontat ore suplimentare inutile

Unul dintre cele mai vehemente războaie cu Poliția Locală este dus de Clotilde Armand. Acesta a început încă din timpul campaniei electorale, când pe atunci candidat USR PLUS susținut de PNL i-a acuzat pe polițiștii locali că au spionat-o, la comanda fostului primar PSD Dan Tudorache.

Citește și: Războiul lui Clotilde Armand cu Poliția Locală care a filat-o continuă

Ultima acțiune a lui Clotilde Armand a vizat fosta conducere a Poliței Locale Sector 1, despre care a dezvăluit că și-a pontat anul trecut în perioada stării de urgență sute de ore suplimentare inutil.

Primarul Clotilde Armand susține că șefii Poliție Locale Sector 1 și-au dublat veniturile cu ore suplimentare greu de demonstrat.

„Toți acești polițiști erau apropiați de vechea administrație. Nimeni nu știe nimic despre cum s-au acordat aceste sporuri. Acești polițiști aveau acordul fostei administrații și pentru ei era de ajuns. Sunt 300 de beneficiari în poliția locală și vreo 2 milioane de lei risipite pentru aceste sporuri flagrant de discutabile.

Vă anunț că am decis împreună cu noul director al Poliției Locale Sector 1 să imputăm aceste sume acordate și toți beneficiarii să înapoieze toți banii din perioada martie - septembrie 2020”, a scris Clotilde Armand.

Un singur șef de serviciu a luat peste 40.000 lei în plus.

Primarul Sectorului 1 l-a demis încă din noiembrie din funcție pe directorul Poliției Locale, pe motiv de incompetență în exercitarea funcției deținute, lipsă de responsabilitate în cheltuirea banului public, achiziții suspecte și lipsa rezultatelor în beneficiul comunității Sectorului 1.

Citește și: Poliția Locală Sector 1 a pontat ore suplimentare inutile în perioada stării de urgență

 

Poliția Locală, desființată

Primarul PNL din comuna Șoimuș din Hunedoara a desființat Poliția Locală. 

„În ultima ședința de Consiliu Local s-a votat desființarea poliției locale , decizia de a iniția acest proiect de hotărâre de consiliu a venit în urma consultării populației din comuna Șoimuș.

Am considerat că având secție de poliție natională pe raza comunei nu mai era necesară existența poliției locale.

Sumele rămase de la salariile acestor angajați vor fi folosite pentru cofinantarea proiectelor în derulare și care urmează a fi accesate, adică vor merge în investiții pentru dezvoltarea comunității“, a scris primarul Mihai Gabriel Irimie. 

Cei cinci polițiști locali se vor pensiona sau se vor angaja în mediul privat, iar edilul a precizat că economia făcută este de circa 400.000 de lei pe an. 

Primarul a spus că, în locul polițiștilor locali, va instala camere de supraveghere în comună. 

Citește și: Un primar PNL a desființat poliția locală. Banii economisiți, la investiții

 

Fostul milițian interimar de șase ani la Timișoara

Noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, a decis în noiembrie să îl demită pe Dorel Cojan, șeful Poliției Locale din Timișoara. Acesta era, de șase ani, director interimar al instituției.

Dorel Cojan a fost milițian zece ani, între 1979 și 1989. Timp de opt ani a fost șef în diverse locuri în Miliție.

Prima mișcare importantă făcută de primarul USR PLUS Dominic Fritz vizează Poliția Locală, condusă de ani buni cu titlu interimar de Dorel Cojan.

„Am delegat atribuțiile la directorul Poliției Locale. Atribuțiile directorului au fost exercitate momentan de directorul adjunct Dorel Cojan, până la sfârșitul anului vor fi delegate directorului adjunct Dumitru Domășnean. Și asta este un semnal că în Timișoara lucrurile încep să se schimbe, cred că vom avea o perioadă de tranziție și după asta un nou început”, a anunțat Dominic Fritz.

Citește și: Un ex-milițian cu pensie specială și 3.000 €/lună de la buget, prima victimă a primarului Fritz

 

Elena Lasconi a vrut să-l dea afară pe șeful Poliției Locale

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, anunța tot în noiembrie anul trecut că îl va demite pe șeful Poliției Locale pentru că acesta nu s-a asigurat că sunt impuse regulile anti-Covid la principala piață a orașului.

„La Câmpulung nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor. Am hotărât să închid piața centrală pentru că nu s-au respectat regulile. (...) Am eliberat din funcție pe șeful pieței, dar și pe comandantul Poliției Locale, pentru că nu au asigurat pază, dezinfectant și termometru aici la intrare, așa cum trebuia făcut”, anunța, pe Facebook, Elena Lasconi, în urmă cu trei luni.

„La Câmpulung nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor. Am hotărât să închid piața centrală pentru că nu s-au respectat regulile. (...) Am eliberat din funcție pe șeful pieței, dar și pe comandantul Poliției Locale, pentru că nu au asigurat pază, dezinfectant și termometru aici la intrare, așa cum trebuia făcut”, anunța, pe Facebook, Elena Lasconi, în urmă cu trei luni.

Citește și: Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel, i-a dat afară pe șefii Poliției Locale și ai Pieței

Primarul USR PLUS din Câmpulung Muscel a declarat, într-un interviu pentru Newsweek LIVE, că demiterea anunțată nu a putut fi pusă în aplicare, pentru că la stat angajații sunt protejați de legi și proceduri complicate. 

„Degeaba am zis eu în momentl respectiv că dau afară șeful Poliției Locale, căci lucrurile nu stau chiar așa. Acesta a fost primul imbold, pentru că nu și-a făcut treaba. Dar trebuie să faci proceduri, să faci hârtii. Și suntem în proces de a face hârtii, de a ne îngropa în munți de hârtii, pentru că legea protejează funcționarul public. Codul admnistrativ îl protejează. Nu este deloc ușor”, a declarat Elena Lasconi.

Citește și VIDEO Elena Lasconi a anunțat în noiembrie că îl dă afară pe șeful Poliției Locale. Nu a reușit

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te