O posibilă explicație pentru voturile lipsă din diaspora, dată de un consul al României în SUA

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.12.2020 - 17:23
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Peste 14.000 de plicuri cu votul românilor care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente.

SHARE

Poșta Română a reacționat a susținut că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența.

Concret, Poșta spune că din totalul de 35.808 de plicuri cu documente pe care le-a expediat pentru votul în străinătate, până în data de 3 decembrie a recepționat și predat către AEP doar 18.421 de plicuri.

Peste 1.000 de plicuri s-au întors în România după expirarea termenului limită prevăzut pentru votul prin corespondență, dar toți cei care au întâmpinat probleme pot vota acum fizic la secțiile de votare.

George Roth, consul onorific al României în SUA, are o explicație pentru lipsa celor 14.000 de voturi. De vină ar fi sistemul gândit în România. 

„Aud că Poşta Romană este acuzată. Nu am ideie cine e acolo şef, dar pot să vă spun că aici în SUA, ca şi Consul Onorific al României în San Francisco am constatat că de fapt metoda folosită ca să ţi se dea un colant cu o ştampilă care permite returnarea fără cost a plicului în România este problema.

Deci persoană sau organizaţia care a proiectat acest sistem , şi a folosit acest colant fără să ştie că Poşta Americană de exemplu nu are habar în multe birouri despre ce este vorba şi a returnat aceste plicuri la Expeditor. Deci plicurile nu au ajuns inpoi în România !!!! BEC a indicat că poţi să trimiţi plicul şi la cel mai apropiat Consulat pe cheltuiala ta. care este minoră. (eu am pus două timbre pe plic - 1 dolar).

Deci s-au irosit o groază de bani pe o metodă care nu funcţionează la Postele din unele ţări unde este Diapora. O trimitere în România costa cel puţin 10 dolari, dacă nu mai mult. Această situaţie s-a repetat acum, şi anul trecut a fost aceeaşi problemă.

Remediul imediat este că lumea să meargă la vot dacă poate la secţiile locale iar de acum încolo va trebui ca să se schimbe această lege legată de votul prin corespondetna să se trimta plicurile la Consulatele locale care pot să le proceseze fără probleme.

Este o soluţie mult mai ieftină, şi eficientă. La Consulate care au un personal foarte redus, se poate aduce un ajutor temporar dacă sunt foarte multe voturi, deşi nu cred că e cazul.

La Consulat se pot deschide voturile, şi introduse în sistem în timp real voturile, aşa cum se fac pentru voturile locale din fiecare secţie.

Sistemul de IT folosit este execptional şi super sigur ! Nu vorbesc de ineficienta secţiilor de votare, costurile totale cred că sunt în jur de 20-30 de milioane (anul ăsta poate că va fi mult mai mult din cauza echipamentelor de protecţie), când cu aceşti bani s-ar putea face multe în România dacă votul prin corespondenţa cu trimitere la Consulate s-ar generaliza.

Mă angajez să organizez un grup de Consuli Oorifici şi împreună cu misiunile diplomatice să facem un document care să explice propunerea noastră. Acesta va trebui să fi unul din cele mai importante acţiuni ale noilor aleşi care vor reprezenta Diaspora”, a scris George Roth.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te