LIVE VIDEO Moțiunea pesediștilor contra Guvernului Orban, citită în Parlament

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.02.2020 - 14:27
Marcel Ciolacu, președintele PSD/ Foto Inquam Photos/George Călin

Moțiunea de cenzură prin care PSD, ajutat de UDMR, vrea să înlăture Guvernul Orban, după ce liberalii și-au asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, este citită luni după-amiază în Parlament.

SHARE

Pentru a demite Guvernul, este nevoie de 233 de voturi, iar PSD susține că ar avea voturile necesare, după reîntoarcerea în PSD din Pro România, din partidul lui Victor Ponta, a deputaților ​Georgian Pop și Corina Bogaciu. Premierul Orban a declarat că, la acest moment, nu există un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură.

---

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, spunea că „matematic sunt 232 de voturi" în sprijinul moţiunii de cenzură, că încă au loc negocieri, dar şi că parlamentarii PSD care nu votează sau lipsesc nemotivat vor fi suspendaţi din partid. În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că, din evaluările sale, moţiunea nu are şanse să treacă.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care va fi citită moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/ PNL - privatizarea democrației românești” este programată la ora 14.00.

„Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util. Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, au susținut iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, citați de news.ro

Vineri seară, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că aleșii PSD care nu vor vota moţiunea sau vor lipsi nemotivat în ziua votului să fie suspendaţi din partid până după alegerile generale, adică să nu participe pe listele PSD la viitoarele alegeri. El a mai spus și că moțiunea este susținută de PSD, UDMR și Forța Națională (partidul lui Teodor Meleșcanu, în care sunt mai mulți ex-membri ALDE). 

În replică, premierul Orban a declarat, duminică seară, că moţiunea de cenzură „nu are şanse să treacă". 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.