Mizele conflictului Aurescu - Bogdan: funcții la rotativă și polițe de plătit chiar lui Iohannis

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 15.03.2023 - 17:54
Mizele conflictului Aurescu - Bogdan: funcții la rotativă și polițe de plătit chiar lui Iohannis - Foto: INQUAM PHOTOS / Alberto Grosescu

Nemulțumirea grupării ardelenilor - din care face parte și Rareș Bogdan -, că nu va prinde funcții în guvern cu prilejul rotativei din mai este unul dintre motivele conflictului cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au declarat Newsweek România surse liberale.

SHARE

Nemulțumirea grupării ardelenilor - din care face parte și Rareș Bogdan- , că nu va prinde funcții în guvern cu prilejul rotativei din mai este unul dintre motivele conflictului cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au declarat Newsweek România surse liberale. 

Rareș Bogdan speră să obțină postul de ministru de Interne, în condițiile în care înlocuirea lui Lucian Bode, acuzat de plagiat, este dată ca certă, mai ales după semnalul destul de clar dat de președintele Klaus Iohannis. 

Dacă nu va fi instalat în fruntea MAI, Rareș Bogdan ar dori încă un mandat de europarlamentar, chestiune care nu este, spun sursele noastre, tranșată încă. 

Mizele conflictului Rareș Bogdan- Bogdan Aurescu: funcții la rotativă și polițe personale

În cazul în care PNL nu-l va înlocui pe Bode din fruntea MAI, șeful statului este decis să nu semneze un nou decret de numire a sa. În momentul în care a declarat că își dorește ca problema Bode să fie tranșată până la rotativă, Iohannis le-a transmis liberalilor că ar prefera să nu fie pus el în situația de a-l respinge pe Bode, ne-au explicat sursele citate.

Lucian Bode, la rândul său, susține atacul la adresa lui Bogdan Aurescu. Relațiile dintre cei doi s-au răcit dramatic după ce actualul ministrul de Externe a încercat să-i paseze eșecul în dosarul Schengen. Din acest motiv, zilele acestea, mai mulți lideri liberali apropiați de Bode au sărit în apărarea lui Rareș Bogdan și au cerut o analiză a conflictului dintre cei doi.

De asemenea, Lucian Bode este direct interesat să lovească și în președintele Klaus Iohannis, nu de alta dar șeful statului s-a pronunțat în favoarea schimbării sale din guvern, pe fondul acuzațiilor de plagiat. Mai mult, șeful statului este principalul susținător al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și este bănuit că a agreat transformarea lui Bode drept „țap ispășitor” al eșecului Schengen. 

Premierul Nicolae Ciucă nu dorește să fie prins în ciocnirea dintre unii lideri PNL și președintele Klaus Iohannis, motiv pentru care a amânat cât a putut ședința Biroului Politic Național, care ar urma să analizeze acest incident.

El va avea loc cel mai probabil în două săptămâni, dar ar mai putea întârzia „în funcție de agenda Guvernului”, după cum le-a spus Ciucă miniștrilor săi, în ședința de guvern de miercuri.

Evoluția conflictului

Într-o emisiune televizată la Prima News, Rareș Bogdan a apreciat că pe Bogdan Aurescu nu îl interesează interesul național și că nu a fost numit în funcție de PNL. „E un loc al PNL, dar nu noi l-am numit acolo", ci "Statul", a spus Bogdan.

El a precizat că, dacă ar fi șeful direct al lui Aurescu, nu l-ar mai ține în funcție și a adăugat că ar mai concedia „încă vreo câțiva", „mulți și de la PSD".

Rareș Bogdan a spus că se întâlnește „cu congresmeni, cu senator și cu oameni de la Bruxelles", care îi spun: „Domnu` Bogdan, e dureros ce vă spun, Cereți, cereți... nu cereți nimic! Cum adică nu cerem? Cereți, domnule, să vină 200 de miliarde investiții în România că nu vă poate refuza nimeni, cereți să vi se dea armament pe care să îl plătiți într-o 100 de ani că nu o să vă poată refuza nimeni, cereți să întrați în Schengen, cereți să luați vize, cereți orice" și l-a acuzat pe Aurescu că nu face aceste solicitări.

El a mai susținut că ambasadorul României la Viena, Emil Hureazeanu, nu a fost sunat sau căutat de Bogdan Aurescu sau de cineva de la MAE în cele 72 de zile cât a stat la București în urma chemării lui în țară după ratarea intrării în Schengen.

„Domnul Hurezeanu a făcut ce a putut, cât a putut și s-a întors la post, România a ales să își relege relațiile diplomatice. Domnul Hurezeanu a stat 72 de zile la București, 72 de zile.

Citește și: Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii. A început goana după recuperare

Domnul Hurezeanu nu a primit nici un telefon în cele 72 de zile de la MAE. Nu a primit în 72 de zile cât a stat la București un telefon să facă o informare și verbală și nu doar scrisă ca un soldat disciplinat ce este. Haideți să trecem la alt subiect că numai mă enervez. (...) Poate o fost ocupat că sunt multe subiecte pe ordinea de zi", a declarat Rareș Bogdan. 

El a adăugat că Aurescu „o să rămână în MAE și după pentru că e mai puternic ca PNL".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a răspuns atacurilor lui Rareș Bogdan: „Nu mă interesează părerile lui. E ca și cum aș fi atacat de Sputnik”.

Citește și: Din 15 martie meniurile restaurantelor vor fi schimbate radical. Vor arăta ca niște cărți de bucate

Într-o declarație pentru Digi 24, Aurescu a reamintit faptul că Rareș Bogdan a fost cel care „cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene.”

„Nu mă interesează părerile lui Rareș Bogdan - vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac - e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale", a declarat Bogdan Aurescu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te