Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii. A început goana după recuperare

DE Elena Andrei | Actualizat: 15.03.2023 - 08:01
Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii/Foto: Profimedia Images

Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii, România, sau din Polonia. Acum au demarat acțiunile pentru recuperarea dronei, cine va ajunge primul în apele neutre.

SHARE

Drona MQ-9 Reaper prăbușită ar fi pentru Rusia, o „recompensă” foarte importantă.

Astfel de drone se află staționate și acum la Câmpia Turzii, dar forțele aeriene americane nu informează partenerii locali asupra misiunilor și nu se poate spune cu certitudine că drona Reaper ar fi fost lansată din România. O altă variantă ar fi fost ca drona să fi fost lansată din Polonia. Nu sunt excluse nici variantele Grecia sau Italia, mai puțin probabile.

Nu a fost imediat clar de ce drona operează în regiune. Analiștii au sugerat că rușii ar fi încercat să doboare aeronava mult mai mică în așa fel încât să le permită să-și recupereze datele.

Ministerul Apărării Naționale nu a comentat incidentul.

Caracteristicile dronei

Tip: dronă

Echipaj de la distanță: doi

Viteza maximă: 300 mph

Lungime: 11 metri

Anvergura aripilor: 20 metri

Raza de acțiune: 1.150 mile

Cost: 32 de milioane de dolari

Arme: rachete AGM-114 Hellfire, GBU-12 Paveway II, GBU-38 Joint Direct Attack Muniții, GBU-49 Enhanced Paveway II și GBU-54 Laser Joint Direct Attack

Moscova acuză că drona viza Crimeea

Moscova și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la zborurile dronelor de informații ale SUA în apropiere de Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal din Ucraina în 2014.

Pe rețelele de socializare au apărut hărți care sugerează că drona ar fi putut fi lansată de la Câmpia Turzii.

Pentagonul a remarcat că, deși au existat și alte astfel de interceptări, incidentul prezent este unic prin faptul că a provocat doborârea unei aeronave americane.

„Departamentul de Stat va vorbi direct cu omologii lor ruși și își va exprima îngrijorările cu privire la această interceptare nesigură și neprofesională”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Comandantul militar superior al NATO a declarat că aliații au fost, de asemenea, informați.

Dronele, prezente la Câmpia Turzii

Forțele Aeriene ale SUA au construit un hangar de 950.000 USD la Baza Aeriană 71 a României de la Campia Turzii, pentru a găzdui MQ-9 Reapers și pentru a sprijini operațiunile de colectare de informații în Europa de Est și Marea Neagră, a anunțat Defense News.

MQ-9 este singurul sistem aerian fără pilot MALE aflat în prezent. utilizarea de către serviciu – îndeplinește în același timp „toate cerințele de securitate” necesare pentru operațiunile UAS.

Lansate și recuperate de personal american

Potrivit opex360.com, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, forțele NATO [și în special cele ale Statelor Unite și ale Regatului Unit] au demarat misiuni de informații electronice în Marea Baltică și în Marea Neagră.

MQ-9 sunt dislocate la baza Miroslawiec AB, Polonia, și la Baza 71 Aeriană de la Campia Turzii din România, potrivit roaf.ro. Ele sunt funcționale și astăzi.

Dronele sunt lansate și recuperate de personalul american la baza din România și controlate în zbor la baza poloneză.

FOX News relatează că ambele avioane de luptă rusești Su-27, care au participat la incidentul cu avarierea și prăbușirea dronei americane în Marea Neagră „s-au întors în siguranță la baza lor din Crimeea”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te