Ministrul Sănătății: Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.06.2020 - 22:18
Nelu Tătaru. FOTO: Inquam Photos - Virgil Simonescu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți seară, că românii s-au relaxat „un pic cam devreme”, dovada fiind explozia cazurilor de coronavirus din ultimele două săptămâni. Celor care nu cred în existența Covid-19, oficialul le-a transmis să meargă prin spitale.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că românii s-au relaxat ”un pic cam devreme” şi că acum avem o transmitere comunitară a noului virus, dar şi o reacutizare a vechilor focare. Tătaru le-a transmis celor care nu cred în COVID-19 să meargă prin spitale şi să se convingă de existenţa coronavirusului.

Nelu Tătaru a declarat, marți seară, la TVR1, că „suntem de două săptămâni la o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui, totuşi, ca cei care şi-au asumat măsurile de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi resecte. Recomand, în continuare, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Avem şi astăzi 388 de cazuri, avem şi astăzi 205 cazuri în Terapie intensivă, avem prezenţă în Urgenţe, avem oraşe şi spitale care au Terapiile intensive pline şi trebuie să transferăm în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”.

În acest context, ministrul Sănătății a precizat că nu vor mai fi luate alte măsuri de relaxare de la 1 iulie: „Avem de două săptămâni o creştere a numărului de cazuri, au fost şi două zile când am avut peste 400 de cazuri, dar ce e mai important este că avem nişte cazuri grave sau critice, cu creştere, de peste 200 a cazurilor din Terapie intensivă. (...) Avem o transmitere comunitară, avem o reacutizare a vechilor focare şi în acelaşi timp avem nerespectarea regulilor”. 
 
Întrebat ce părere are despre cei care nu cred în acest virus, Nelu Tătaru i-a invitat pe aceştia în spitale, pentru a se convinge de suferinţa oamenilor internaţi cu COVID-19.
 
„I-aş ruga să treacă prin spitale sau pe la UPU şi atunci vor vedea că acest virus există, că există forme severe şi se poate muri şi la 30-35 de ani. (...) A încurajat un moment politic această stare de relaxare, mai ales că avusesem trei perioade de relaxare. Începând de la Paşti s-a observat acea relaxare. Cred că un moment politic a dus la o nesocotire a întregului efort făcut de acest popor timp de două luni şi jumătate, când a fost faza cea mai acută”, a susţinut Tătaru.
 
Despre al doilea val, ministrul a spus că „nu mai suntem luaţi prin surprindere” și că „să nu uităm că am plecat de la un centru de testare cu 100 de teste pe zi şi am ajuns la 100 centre de testare cu o capacitate de 17.000 de teste pe zi”, a punctat Tătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te