Mariajul toxic dintre politică și sindicalism i-a dat pe Ciorbea, Mitrea, Liviu Pop, Rădoi, Coarnă

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.01.2022 - 16:40
Mariajul toxic dintre politică și sindicalism i-a dat pe Ciorbea, Mitrea, Liviu Pop, Rădoi, Coarnă
Foto. economedia
Foto: Marius Miorc blog

Liderul sindical care a declanșat greva de la Societatea de Transport București, Vasile Petrariu, este și consilier PSD. Din acest amestec politico-sindical a apărut suspiciunea că blocajul are o conotație politică.

SHARE

Greva de la Societatea de Transport București se află în cea de-a cincea zi. Ea a fost declarată ilegală, dar autobuzele și tramvaiele nu au intrat nici azi pe trasee.

Citește și: Deputatul Ciubuc (AUR) vrea explozibili puși pe podurile de la granița de est și tranșee de 4 metri

Tot astăzi, liderul sindicatului transportatorilor din STB, Vasile Petrariu, care a fost ales consilier general pe listele PSD, la alegerile locale, a anunţat că va demisiona atât din Consiliul General cât şi din partid.

Prea târziu, însă.

Citește și: Interceptări în dosarul proxeneților din clanul Gangal: Am făcut 30 de milioane azi, de la 12.00

Apartenența liderului sindical la cel mai puternic partid din România și faptul că primarul Capitalei este de la PNL, au alimentat suspiciunile că greva are și puternice conotații politice.

Nu este singurul caz de sindicalist amestecat în politică. Dimpotrivă.

Deputați, membri ai guvernului sau importanți șefi de instituții au fost, anterior, sindicaliști.

Victor Ciorbea a devenit, în 1990 a lider al sindicatului CNSLR. În 1994 a înființat Confederația Sindicatelor Democratice din România. A candidat din partea CDR la funcția de primar al Bucureștiului pe care a și câștigat-o.

Citește și: Cum a reușit un român să ajungă polițist sub acoperire la New York

Bucurându-se de popularitate, a renunțat la funcția de primar și a preluat-o pe cea de premier, fără însă să se bucure de mare succes. În 2012 a fost ales senator pe liste USL, iar din anul 2014 a devenit avocat al poporului. În ultimii ani a făcut un pact cu PSD care l-a sprijinit să rămână în această funcție. Ciorbea a avut o serie de inițiative controversate care au folosit social-democraților.

Mariajul toxic dintre politică și sindicalism i-a dat pe Ciorbea, Mitrea, Liviu Pop, Rădoi, Coarnă

Miron Mitrea este un alt exemplu de sindicalist foarte influent care a devenit un ministru.

A înființat sindicatul Confederația Sindicatelor Independente Frăția. Când acesta a fuzionat cu sindicatul CNSLR, Mitrea a devenit președinte al sindicatului CNSLR-Frăția.

Înregimentat de PSD, Mitrea a fost minsitru al Transporturilor între 2004 și 2008 în guvernul condus de Adrian Năstase. La 13 februarie 2015 a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei sale. A executat 13 luni din pedepasă

Liviu Pop. Din sindicalist, s-a ridicat până la rangul de ministru al Educației. Profesor de matematică, lider de sindicat, Liviu Pop a fost, între 2012 și 2020, în Senatul României.

A mai fost și ministru pentru dialog social între 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012 și 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. A avut două mandate de senator și a condus ministerul Educației, o dată ca interimar în 2012, și între 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018. Le-a făcut importante servicii fostului premier Victor Ponta, dar și liderului PSD Liviu Dragnea. (foto jos: Recorder)

Citește și: Realizările lui Liviu Pop, scos de pe listă: albirea lui Ponta, editură unică, demiteri politice

Lucian Bode. Actualul ministru de Interne și-a început cariera ca sindicalist.

Are o Diplomă de Licenţă ca Inginer Electromecanic Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică. A fost preşedinte de sindicat Electrica Zalău, inginer, la SC Electrica SA Sucursala și șef serviciu vânzări SC Electrometal SRL, Oradea. Este deputat din 2008.

Citește și: 12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

Cătălin Croitoru. În 2009, a fost nominalizat în funcția de ministru al educației în al doilea guvern Boc. A declinat propunerea după cîteva zile. A devenit cunoscut ca președinte al Federației Educației Naționale pe care a condus-o mai mulți ani. În 2008 a abandonat lupta sindicală și a fost ales pe listele PDL în funcția de senator.

Dumitru Coarnă. Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, a deschis lista PSD Călărași pentru Camera Deputaților. Dumitru Coarnă s-a pensionat la vârsta de 45 de ani, iar acum primește, potrivit propriei sale declarații de avere, o pensie de 5.000 de lei.

Pensia medie, lunară este, în România, de 1.436 de lei. Astfel, Coarnă - care a ieșit la pensie cu două decenii înaintea unui muncitor sau inginer - încasează patru pensii medii. Coarnă a încercat să explice, în 2017, cum a fost posibil să iasă la pensie la numai 45 de ani cu o pensie uriașă.

Citește și: Pensionat la 45 ani, viitorul deputat PSD Coarnă - pensie: 5.000 lei, leafa de sindicat: 14.700 lei

Ioan Rădoi. Șeful sindicatiliștilor de la metrou, Ion Rădoi a fost deputat între 2000 și 2004 și senator între 2004 și 2008. De circa 20 de ani, lider al sindicatului de la metrou este Ion Rădoi, fost parlamentar PSD și, până în 2010, lider al organizației PSD din Giurgiu. O vreme, Rădoi a condus și sindicatul RATB, deci putea bloca tot transportul în comun din București.

Citește și: Cine este Ion Rădoi, sindicalistul pesedist care blochează Capitala

Lazăr Dorin Maior (foto jos, stânga). A fost deputat român în legislatura 2000-2004 pe listele PRM. A trecut, apoi, la PSD. A fost liderul Blocului National al Revoluționarilor. Dorin Lazăr Maior a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru șantaj în dosarul "Romexterra".

Dumitru Chiriță. A fost numit numit președinte al ANRE în noiembrie 2017, când PSD avea o largă majoritate în Parlament. Dumitru Chiriță a fost, înainte de 1989, un deceniu Electrician Şef tură la IDEB - Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electric. Timp de 11 a condus Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers" și Sindicatul Liber Independent "Energia".

Urmează o perioadă de trei ani în care este Vicepreşedinte - Blocul Naţional Sindical. Între 2004 - 2008 este Vicepreşedinte - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Este ales deputat în patru rânduri pe listele PSD: 2000 – 2004, și 2008 până în 2017 când este ales președintele ANRE.

Citește și: Șeful cu studii juridice al ANRE: fost electrician, lider sindical și membru PSD cu 11.700 euro/lună

Matei-Radu Brătianu. A fost deputat în Parlamentul României, între 2008-2012, din partea partidului PSD. Brătianu a fost și prim-vicepreședinte al sindicatului Blocului Național Sindical. A fost găsit incompatibil de ANI în 2011.

Gabriel Oprea. Fost vicepremier, Oprea a încercat să revină în politică în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă. Gabriel Oprea, fost lider UNPR, a ajuns vicepreședinte al PSD, prin intermediul unei asociații obscure, care a fost înființată în mai și cu care PSD a semnat un protocol de colaborare.

Generalul a înființat, la finalul lunii mai 2019, o asociație profesională – „fără caracter politic” – pe care a numit-o Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul” și prin intermediul căreia a semnat, pe 14 noiembrie, cu PSD un protocol de susținere a Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. În schimb, Oprea a primit funcția de vicepreședinte al PSD și drept de vot în CEx.

Citește și: Cum a ajuns Gabriel Oprea în fruntea PSD folosindu-se de o asociație obscură

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te