Pensiile speciale și sporurile rămân aproape intacte după măsurile de austeritate ale lui Ciolacu

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.08.2023 - 21:37
Marcel Ciolacu - Foto: gov.ro

Marcel Ciolacu a anunțat că demisionează dacă nu i se aprobă Ordonanța austerității. Pensiile speciale și sporurile pentru condiții vătămătoare, care costă bugetul miliarde de lei anual, rămân aproape neatinse

SHARE

Marcel Ciolacu vrea austeritate, dar nu se atinge decât foarte puțin de pensiile speciale și de sporurile pentru condițiile grele de muncă. Acestea costă bugetul zeci de miliarde, anual. 

Ciolacu a anunțat, azi, că își depune demisia dacă nu i se aprobă măsurile din Ordonanța de urgență cunoscută ca fiind a austerității.

Ciolacu nu vrea risipă bugetară. Dar, nu pentru toți

„Avem nevoie de o Românie decentă şi echitabilă pentru toţi. Pentru asta, trebuie să oprim debandada bugetară! Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor - cumulate, sunt frâna care ţine pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua aşa! Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli. S-a terminat!”, a declarat premierul în deschiderea şedinţei Executivului. 

Marcel Ciolacu și PSD au descoperit, în final, sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă pe care le iau aproape toți cei 1,2 milioane de bugetari. Ele costă bugetul - potrivit fostului premier Câțu - în jur de 25 de miliarde. Sporurile se acordă, la acest nivel, din 2017, când Olguța Vasilescu a făcut o nouă lege a salarizării. PSD și Ciolacu au decis să le taie într-un mod original.

Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite

Pensiile speciale și sporurile rămân aproape intacte după măsurile de austeritate ale lui Ciolacu

În Ordonanța pentru care Ciolacu e gata să își dea demisia, Guvernul va limita ”sporul pentru condiții vătămătoare”, care va fi de maxim 15% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 1000 de lei brut lunar. 

Newsweek România a explicat că și azi procentul de indexare a sporurilor este tot de 15%. Majoritatea covârșitoare a bugetarilor iau spor mai mic de 1.000 lei brut pe lună. Astfel, sporul pentru condiții vătămătoare va fi tăiat doar pentru șefi, adică pentru o parte infimă de bugetari.

Spor pentru condiții vătămătoare ia de la director, șef de serviciu, consilier, până la muncitorul și la dirijorul din casele de cultură.

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

Citește și: Judecătorii CCR au 110.000 lei/lună din 4 sporuri: praf, nervi, exclusivitate, doctorat

Exemplu aberant de la Ministerul Muncii

Spre exemplu, la ministerul Muncii, vor pierde sporuri directorul (spor de condiții vătămătoare de 2.000 lei /lună), secretarul general - spor 2.300 lei/lună, șef serviciu - 1.500 lei.

Pensiile speciale, abia atinse

Pensiile speciale abia vor fi atinse. Ordonanța prevede impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Newsweek România a făcut o simulare și a aflat că, după tăieri, doi pensionari speciali vor pierde puțin din pensie. 

Tudorel Toader încasează pensie specială de 41.800 de lei pe lună. I se vor tăia 5.600 de lei. Prin tăiere rămâne cu o pensie de 36.200 de lei pe lună. 

Valer Dorneanu are o pensie specială de 37.800 de lei pe lună. Dorneanu va rămâne cu 32.000 de lei.

În România, pensiile speciale medii ale magistraților sunt de 21.000 lei pe lună.

Citește și: Ciolacu taie parțial sporurile pentru boli fictive date bugetarilor de care Newsweek scrie de 3 ani

Concluzie: Ciolacu va conserva aproape în totalitate sporul pentru condiții grele de muncă dat bugetarilor care, în majoritate, lucrează din fața computerului. Din pensiile speciale va lua un procent de 10 - 15% cât să nu supere pe nimeni.

Citește și: Păcăleala tăierii pensiilor speciale. Dorneanu va avea pensie 32.000 lei/lună. Tudorel - 36.000 lei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te