Ludovic Orban vrea să ceară Avocatului Poporului să atace la CCR modificarea Codului Fiscal

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.08.2022 - 15:34
Ludovic Orban / Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că în cursul acestei săptămâni va fi sesizat Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal.

SHARE

"Vom sesiza în cursul acestei săptămâni Avocatul Poporului ca să avem conştiinţa împăcată că facem tot ce depinde de noi, solicitându-i cu argumente să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a Codului Fiscal", a spus Orban, la Palatul Parlamentului, după reuniunea Consiliului Naţional al partidului Forţa Dreptei.

Ludovic Orban a afirmat că acest act normativ reprezintă un "abuz" din punct de vedere procedural.

"Ordonanţele simple nu pot să modifice legi organice, ordonanţele simple pe perioada vacanţei parlamentare se emit în baza legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în această perioadă nu se pot emite decât ordonanţe simple, care nu pot, din punct de vedere constituţional, să modifice legi organice. În modificările care au fost adoptate în ordonanţă la Codul Fiscal există prevederi care în mod normal făceau parte din legi organice şi acesta este un argument pentru atacarea la CCR", a spus liderul partidului Forţa Dreptei.

Citește și: VIDEO Cum ne afectează câștigurile și beneficiile noile taxe care intră de azi în vigoare

El a afirmat că există şi argumente de fond pentru atacarea la CCR a acestui act normativ, indicând nerespectarea justei distribuţii a sarcinii fiscale şi egalităţii în faţa legii. În acest context, Orban a dat ca exemplu supraimpozitarea contractelor part-time, măsură pe care a catalogat-o "injustă" şi "incorectă".

"Este o măsură profund injustă, incorectă faţă de cei care muncesc, care îi duce pe foarte mulţi în situaţia de a nu mai putea să câştige veniturile pe care le câştigau din contractele part-time, pentru că, aducând la absurd, se poate ajunge la situaţii în care omul munceşte 2-3 ore pe zi şi trebuie să vină cu bani de acasă ca să poată să-şi plătească contribuţia la nivelul salariului minim brut", a spus Orban.

Liderul partidului Forţa Dreptei a spus că există discriminări în ceea ce priveşte modul în care se aplică facilităţile fiscale în construcţii şi agricultură, dar şi în ceea ce priveşte tratamentul microîntreprinderilor şi persoanelor care încasează venituri din activităţi independente.

Citește și: VIDEO Un vasluian a brevetat mașina viitorului. Nu are motor, nu poluează, merge cu aer comprimat

El a afirmat că Guvernul nu avea absolut niciun motiv pentru a creşte fiscalitatea în România.

"Conform datelor prezentate public, care evident sunt mincinoase, nu au nicio legătură cu realitatea în care atât Ciucă, cât şi Câciu au spus că deficitul la şase luni e de 1,71, nu exista niciun motiv să crească fiscalitatea pentru a creşte veniturile bugetului de stat. Cu toate astea, Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru creşterea fiscalităţii lovind în cei care au iniţiativă economică, în cei care câştigă venituri din muncă, din activitatea independentă pe care o desfăşoară, acţionarii care au investit în acţiuni la companiile private, pe cei care lucrează cu contract de muncă cu durată parţială, profesiile liberale şi persoanele care desfăşoară activităţi independente", a mai spus Orban. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te