După 4 ani de procese, o strămutare de la Piatra Neamț la Bacău, nenumărate amânări, procesul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț – în care au contopite trei dosare -a ajuns, în aprilie 2022 la o primă finalizare.
Pedeapsa este de 8 ani și 4 luni închisoare cu executare și, în plus, i se interzic toate drepturile referitoare la ocuparea, exercitarea și dreptul de a fi ales în funcții publice.
Citește și: Autocarele românești, considerate pericole în Germania. Doi șoferi au condus 30 de ore, au dormit 3
Instanța a mai decis confiscarea a 80.000 euro și 150.000 lei, menținerea sechestrului asigurător pe mai multe bunuri.
Cheltuielile judiciare în sarcina celui condamnat se ridică la nu mai puțin de 30.000 de lei.
Ce a decis Curtea de Apel
„Curtea de Apel Brașov în dosarul nr 431/103/2018 Inculpat Arsene Ionel (președintele C J Neamt) a încheiat cercetările judecătorești și amână pronunțarea la data de 01.03.2023. Pe fond a fost condamnat la 8 ani cu executare”, a fost anunțul făcut zilele trecute.
Nu își poate justifica averea
Procurorii spun că, în cursul anului 2013, Arsene, ca deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a interveni pe lângă Agenția Națională de Integritate.
Din declarațiile sale de avere reiese că Ionel Arsene nu ar avea cum să își achite datoriile și împrumuturile. Cel puțin nu din veniturile pe care le declară.
În acest moment, Ionel Arsene apare ca un om foarte sărac înglodat în datorii. O parte din terenuri și din case au dispărut în momentul în care soția sa nu mai a mai fost menționată în declarația de avere.
O analiză cronologică a declarațiilor de avere arată că Arsene devine tot mai sărac o dată cu trecerea anilor. În nicio declarație de avere, Ionel Arsene nu menționează că ar avea bani la bancă ori obiecte de artă, aur etc.
În „Declarația de avere” din 2018, Arsene scrie că are două terenuri și două clădiri împreună cu soția Gabriela, fiecare în cotă de 50%. Este acționar în două firme: Rotercom-Prestige și Consacre. De la una din aceste soția ridică un salariu lunar infim – sub 1.000 de lei pe lună.
Arsene, regele împrumuturilor
În Declarația de avere din 2018, Ionel Arsene are bani împrumutați din cinci părți. Cel mai consistent este de 150.000 de euro și trebuie plătit în 25 de ani. La o dobândă modică, ar rezulta că Arsene ar trebui să plătească, în jur de 7.000 de euro pe an.
Întreaga investigație Newsweek e AICI