Timp de cinci zile, între 19 și 23 august, publicația rusă de propagandă a publicat nu mai puțin de 23 de articole pe subiect. Și niciunul dintre acestea informativ nepărtinitor.
Majoritatea articolelor conțin preluări ale opiniilor/analizelor unor personaje din zona Antena 3, prelucrate astfel încât nu doar să diminueze importanța vizitei lui Iohannis la Washington, dar și să o ridiculizeze.
„Sputnik“, însă, a produs și „analize“ independente, complet identice prin teme cu cele împrumutate de la jurnaliști, părerologi, propagandiști și ciudați.
Minciuni crase: Hidroelectrica și Cernavodă, de vânzare
Ofensiva a început în preziua vizitei de la Washington, pe 19 august, în care „Sputnik“ a publicat cinci articole pe subiect. Iată titlurile acestora, care nu lasă loc de îndoieli în ce privește abordarea: „Analiști de top fac praf relația cu SUA: «În timp ce cretinul așteaptă investițiile…»“, „Pleșoianu, mesaj fulminant înainte de întâlnirea de la Casa Albă! Provocare «strategică»!“, „Despre ce va discuta Iohannis cu Trump – artificii pre-electorale“, „Ziua care îi decide viitorul lui Iohannis: agenda vizitei la Casa Albă“ și „Mircea Badea îl dă în vileag pe Iohannis lui Donald Trump… chiar înaintea întâlnirii!“.
BĂIEȚI Mircea Badea (sus) și Liviu Pleșoianu sunt doi cetățeni cărora le place să pozeze
În primul articol menționat, „cretinul“ invocat este, ați ghicit, chiar președintele Klaus Iohannis.
Dincolo de jignire, însă, există și „argumente“: „Fostul consilier al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe reacționează nervos (...): «în timp ce cretinul așteaptă investițiile americanilor - moca, nu-i așa? - băieții au pus o presiune infernală pe România». Care este scopul acestor presiuni americane? «Să le vândă Hidroelectrica, în special PF I și PF II!! Dau târcoale pe la Cernavodă! Au scos un munte de bani de la Fondul Proprietatea, Gitenstein și cu Paul Singer, vulturul hoitar, ar avea multe de povestit! Miliarde de dolari zboară spre industria militară americană. Iar Exxon stă pe gazele din Marea Neagr㻓.
Constantin Gheorghe, însă, nu prezintă niciun fel de dovezi în sprijinul afirmațiilor sale referitoare la „o presiune infernală pe România“ ori la „vânzarea“ Hidroelectrica.
Specialiștii Pleșoianu și Mircea Badea
Când vine vorba să-l preia pe Pleșoianu, „Sputnik“ juisează: „Excepția (vocea critică – n.r.) de la nivel înalt se numește Liviu Pleșoianu, care publică un articol – mesaj de un curaj cu totul neobișnuit pentru contextul actual.
„Spre deosebire de diverși «analiști» care transpiră abundent de fericire când le zboară pe deasupra bilei gândirii câte un avion de luptă, spre deosebire de diverși «candidați la prezidențiale» care sunt dispuși să dea din coadă și din patrie oricât e nevoie pentru a fi mângâiați pe creștet de stăpânii lor, eu nu voi accepta niciodată să mi se cânte ode externe la schimb cu statutul de docil cumpărător de arme și de supus donator de resurse (minerale și umane)!“.
Pleșoianu, însă, nu argumentează nici de ce tranzacțiile cu arme americane sunt proaste și nici cum resursele minerale și umane sunt „donate“.
Propria analiză a „Sputnik“ spune, cu titlu de aforism care nu se demonstrează, că „Iohannis nu pleacă la Washington în calitate de șef al statului, ci în calitate de concurent electoral, care încearcă să profite de această oportunitate pentru a-și spori șansele în lupta pentru un nou mandat de președinte și pentru a-și consolida poziția în interiorul țării“.
În fine, publicația rusă menționează „descoperirea“ lui Mircea Badea că „toate oficinele securistice ale propagandei îl înjură mereu pe Trump, toți care îl deservesc pe Iohannis îl înjură crâncen pe Donald Trump.
Acum toți scriu, băi, se întâlnește cu Iohannis“. Sofismul pe care-l face Badea și preia „Sputnik“ este că jurnaliștii trebuie să se alinieze acțiunilor președintelui țării. Un imperativ în Coreea de Nord sau China, însă nu și în lumea democratică.
Sperietoarea războiului cu China
În chiar ziua vizitei, pe 20 august, „Sputnik“ a publicat șapte articole defavorabile lui Klaus Iohannis. Primul trimite direct la război, sub titlul „De lângă Iohannis, Trump ne-a băgat într-un mare conflict: «România e alături de noi»“.
Desigur, publicația rusă face referire la un conflict cu China. În cel mai bun caz, însă, „Sputnik“ face o previziune, neexistând până acum o reacție a Chinei care să fie ostilă României.
Al doilea articol al zilei, intitulat „Celebru general: «România se duce total nepregătită la întâlnirea cu SUA!»“, îl citează pe fostul milițian Pavel Abraham: „Întâlnirea trebuia discutată cu Guvernul, cu Parlamentul, trebuia pregătită de Ministerul de Externe“.
Niciuna dintre instituțiile menționate, însă, nu are un punct de vedere în articol. Cititorii, așadar, nu au decât varianta expusă de Abraham.
După ce a construit imaginea unui Iohannis iresponsabil și autocrat, Sputnik reia și atacul din ziua precedentă: vizita la Casa Albă este doar o schemă electorală.
Pentru a da greutate mesajului, rușii citează fragmente dintr-un articol publicat de „Washington Post“ în care se vorbește de strategia lui Donald Trump de a invita la Washington mai ales lideri din Europa de Est, în detrimentul celor occidentali.
Trump, „sultanul“ de peste Atlantic
De la argumente originate în SUA, „Sputnik“ trece la artileria grea locală. Mai întâi, însăilează un complot european, bazându-se pe declarația irelevantă (fiind singura din partea partidului său) a unui membru al PLUS, Andrei Lupu.
Acesta a declarat la un post TV astfel: „Nu ştiu cât de bine este pentru România să avem această poză, în condiţiile în care Trump nu este cel mai mare prieten al Europei“.
Deși nesusținută de PLUS, declarația a făcut ca propagandiștii ruși să titreze „Partidul lui Macron din România atacă întâlnirea lui Iohannis cu Trump“.
ANTENA 3 „Sputnik“ preia constant părerile avo- catei Ingrid Mocanu (stânga), împreună cu Codrin Ștefănescu) și ale lui Carmen Avram, fiice spirituale ale lui Dan Voiculescu (jos)
Adevăratele bombe, însă, au venit de la adversari de cursă lungă. Mai întâi e citată Carmen Avram, europarlamentar PSD: „La întâlnirea cu Donald Trump, Iohannis nu se duce ca să ia, ci ca să dea. Vrea să aducă niște firme americane care să ia gazele și vrea să anuleze legea offshore“.
Dovada? Până și „Sputnik“ știe că nu există, dar încearcă un artificiu: „Carmen Avram este cea care a impus în presa ultimilor ani reportajul documentat, fără speculații și știri «pe surse» – deci e un argument pentru a crede că declarația de aseară e serios construită“.
Când vine vorba de Ingrid Mocanu, însă, nu mai e nevoie de niciun argument, aceasta e crezută pe cuvânt când spune următoarele: „Pe vremea fanarioților, ca să ia peșcheșul, Sultanul mai băga un cap sau un ienicer prin țărișoară.
Mai o sperietură, mai o foncție... Acum mergem noi de bunăvoie să stăm în genunchi și să plătim ploconul către acești noi sultani?“.
Ultimul articol al zilei nu iartă nici postul Europa Liberă, „cunoscut pentru activitatea de propagandă și manipulare mediatică în perioada comunistă“, conform „Sputnik“.
Bogdan Chirieac, citat ca pro-american
În ziua ulterioară vizitei, pe 21 august, rușii au publicat încă șase articole, în aceeași notă ca cele 12 din zilele precedente. Primul manipulează prin invocarea falsului argument al pro-americanismului, sub titlul „Iohannis
se prăbușește!
Chiar și un analist pro-SUA se revoltă după înțelegerea cu Trump!“. Textul e lămuritor, însă: „pro-americanul“ e Bogdan Chirieac, un sulfuros abonat al Antenei 3, iar problema lui ține de blocarea Chinei.
O chestiune atât de importantă încât revine într-un text dedicat, asumat de către „Sputnik“ sub titlul „De ce este secret memorandumul dintre SUA și România?“ și în care apare pasajul următor: „Acest memorandum intervine în licitațiile pentru 5G și blochează competiția liberă și corectă! Oare pentru că tehnologia chineză este mai bună decât cea americană și mai ieftină și, în aceste condiții, ar câștiga într-o competiție corectă în fața oricărei oferte americane supraevaluate?“.
Vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă a declanșat producerea a 23 de articole manipulatoare de către „Sputnik”
Nicio analiză neutră între tehnologii ale unor companii diferite în funcție de performanțe și costuri nu este, însă, prezentată.
Peste toate acestea se aruncă și umbra unei amenințări militare rusești, printr-un articol intitulat „Oficial rus, după vizita lui Iohannis în SUA: Situația rămâne una tensionată“.
Trădarea națională și bomba „mai în glumă, mai în serios“
Implicarea economică americană este atacată la baionetă. Iar un titlu precum „S-a confirmat 100%: în SUA, Iohannis a cedat totul… pe nimic! Trădare națională?“ nu poate fi decât corespunzător.
Textul, însă, nu dă niciun argument în favoarea „cedării“ totale, ci doar pomenește că „Iohannis a specificat clar că se va modifica atât legea Offshore, cât și Ordonanța 114“.
Ambele documente, însă, în forma inițială, au fost criticate inclusiv de PSD, care a promis amendarea lor. De altfel, președintele nu poate nici modifica legi, nici ordonanțe.
Dar toate acestea sunt amănunte pentru „Sputnik“. Cu adevărat relevant este să-l citeze pe Mircea Badea (din nou), cu fraza „Am urmărit cu atenție și îngrijorare declarațiile și am o propunere: dacă tot facem orice ca să nu plece Exxon, poate ar fi bine să vină și Bechtel înapoi, care este un alt concern american important - și poate face autostrada aia de care vorbeam acum 15 ani“.
Că tehnologia Exxon de extracție de țiței nu are nicio legătură cu construirea unor autostrăzi este, de asemenea, irelevant pentru propaganda rusă, care încheie ziua cu o „bombă“: „Cunoscut analist aruncă bomba: cine a fost «Sponsorul» vizitei lui Iohannis la Casa Albă“.
Dar e o bombă pe care o „scrie mai în glumă, mai în serios cunoscutul comentator Constantin Gheorghe, fost consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase“: e vorba de Exxon.
Apelul la emoție: legătura Deveselu cu Caracal
În a doua zi post-vizită, traumele „Sputnik“ sunt încă vii. Tratamentul începe cu niște fracturi dureroase de logică ale fostului șef al SPP din anii ’90, Dumitru Iliescu.
Întâi, acesta spune că Iohannis nu a fost invitat la Washington, „ci a fost convocat, chemat de către Trump, pentru că americanii nu invită la întâlniri slugile, agenții lor sau ai altor state, doar le cheamă la ordin“.
Apoi, însă, Iliescu se contrazice flagrant și declară că, prin intermediul lui Maior, „Iohannis a făcut demersuri disperate să fie primit pentru a i se reconfirma sprijinul american în viitoarele alegeri prezidențiale“.
Pentru mai multă greutate, „Sputnik“ revine cu un articol intitulat „Dezastru pentru Iohannis – l-a atras Trump
într-o capcană fatală?“ (în care se pune următoarea întrebare: „De ce să mai accepte «sultanul» de la Washington un președinte – considerat susținător al intereselor Berlinului?!
Mai ales acum, când chiar ei l-au marcat ca țintă - «președintele care a cedat tot»!“), în care sunt citate personaje ca Sorina Matei, Andrei Bădin, Ingrid Mocanu, Cornel Nistorescu, Bogdan Tiberiu Iacob, Dan Chitic.
Delirul continuă nestingherit și duce înspre tragedia de la Caracal. În primă fază, prin vocea unei foste jurnaliste, Marcela Feraru, care opinează că „pentru România, un plus de securitate ar fi însemnat instalarea acestor baze oriunde în altă parte în regiune“, apoi lovește cu o interogație retorică: „Ați înțeles de ce nu trebuia cu niciun chip să se vorbească despre rețele la Caracal? Aflat la 7 km de Deveselu?“.
Perla coroanei este o altă înțelepciune a lui Mircea Badea: „Eu am înțeles că e un scut antirachetă care ne apără, n-am înțeles de cine, dar… în fața lui Dincă n-avem scut! Se pune problema să nu ne atace rușii… Pe noi ne-a atacat Dincă și suntem praf, suntem complet dezarmați! Ce ruși?! Am înnebunit? Asta e concluzia mea preliminară“.
Sondajul din a cincea zi
Rezultatul a patru zile de propagandă grobiană a fost testat pe 23 august, printr-un sondaj pe site-ul Sputnik: „A obținut Iohannis ceva REAL pentru România - sau a CEDAT lui Trump tot, pe NIMIC?“.
Argumentul „Sputnik“ care introduce acest sondaj rezumă temele abordate deja anterior: „Multe personalități consideră, după întâlnirea Trump – Iohannis, că președintele României a cedat la toate capitolele în fața liderului de la Casa Albă. (...)
România cedează la pretențiile (companiilor) americane de a modifica legislația (legea Offshore și Ordonanța 114), dar și se arată gata să dea prioritate companiilor din SUA.
Acest fapt nu este valabil doar în privința resurselor naturale, ci și în cazul (producerii) energiei nucleare.
În plus, un fapt istoric, România se angajează în războiul economic al SUA cu China – cel puțin asta reiese din interpretarea documentelor în lumina declarațiilor lui Donald Trump“.
Personalitățile invocate, însă, sunt toate certificate de către Antena 3, modificarea legislației și-a asumat-o și PSD (care guvernează), energia nucleară a României nu este de vânzare iar războiul economic al României cu China nu există, investitorii chinezi pot face și chiar fac afaceri prospere în România.
____________________________________________________________
„PE URMELE FAKE NEWS“ este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează, cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținut de Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).