Începe congresul PPE la București. Ce decizii importante pentru România și Europa se vor lua aici

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.03.2024 - 14:30
Bucureștiul găzduiește congresul PPE Foto: : Inquam Photos / George Călin
Președintele PPE, Manfred Weber Foto: Inquam Photos / George Călin

Începe Congresul Partidului Popular European, la București, în prezența a celor mai mari lideri ai Uniunii Europene. Acum vor fi discutate subiecte importante pentru UE și România.

SHARE

Cei mai mari lideri ai Uniunii Europene se reunesc la București, miercuri, în Congresul Partidului Popular European. Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări sunt prezenți la Romexpo, unde va avea loc evenimentul. 

Printre cei prezenţi la eveniment se află președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen, dar şi preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Începe congresul PPE la București. Ce decizii importante pentru România și Europa se vor lua aici

Popularii europeni decid, la București, strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, stabilesc manifestul Partidului Popular European şi desemnează principalul candidat pentru şefia Comisiei Europene. 

În Adunarea Politică a Partidului Popular European, de marţi, de la Bucureşti, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiţie. Această decizie va fi votată la Congresul PPE, de joi, începând cu ora 10.00.

În paralel cu Congresul, găzduit de PNL, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au, miercuri, programate mai multe întâlniri cu liderii prezenţi la Bucureşti.

Citește și: Ce lideri europeni vin la congresul PPE de la București? Omul care nu ne vrea în Schengen, pe listă

Deputatul european Siegfried Mureşan a anunţat, luni, că 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezenţa la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie, de la Bucureşti.

Printre cei prezenţi la eveniment se află şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen, dar şi preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Programul zilei de miercuri al PPE, de la București

Miercuri este organizată şedinţa Grupului PPE din Parlamentul European, dar şi prima sesiune plenară a Congresului PPE.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, se va întâlni cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Senat, dar şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la Romexpo.

La 13.30, are loc o conferinţă de presă comună a preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi a preşedintelui PPE, Manfred Weber, în deschiderea Congresului.

Citește și: Președintele PPE, la București: „România trebuie să pună oameni competenţi în Parlamentul European”

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, de la ora 10.00 până la ora 18.45, din oră în oră, întruniri cu lideri politici prezenţi la Bucureşti, între care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi cu premierii din Luxembourg, Lituania, Irlanda, Croaţia şi Serbia.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu premierul din Irlanda şi preşedintele Parlamentului European, conform news.ro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Intrarea României în Schengen, discutată din nou cu Nehammer

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat marţi, în conferinţa comună cu Manfred Weber, la sediul PNL, că în documentul final al Congresului PPE de la Bucureşti se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen şi că vor vedea cum vor vota colegii noştri din Austria. El a menţionat că nu există încă o întâlnire bilaterală stabilită cu reprezentanţii Austriei.

Citește și: Klaus Iohannis, discuție despre alegerile europene, cu președintele PPE: „De importanță strategică”

Venirea lui Nehamer în România, la București, la doar o zi după ce ministrul austriac al Internelor a declarat că „nu se grăbeşte” cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acest Schengen parţial şi apoi „să se mai gândească”.

„Cred că este greşit să speculăm cu privire la efectuarea următorului pas înainte de a fi făcut primul pas”, a punctat ministrul austriac de interne.

Citește și: Karner spulberă visul României de aderare la Schengen: „Cred că e greşit să speculăm următorul pas”

În cadrul evenimentului, se vor stabili și poziții importante pentru viitorul Europei. 

„În Bucureşti vom da o idee despre ce vom oferi cetăţenilor Europei şi vom nominaliza candidatul nostru pentru preşedinţia Comisiei Europene şi acela va fi Ursula von der Leyen”, spune liderul PPE, Manfred Weber.

În paralel, președintele Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care a discutat despre sprijinul acordat Moldovei în calea sa spre Uniunea Europeană și despre importanța consolidării democrației în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te