În 2016, Anca Dragu susținea ca ANAF să renunțe la plângerile penale, dacă se achită prejudiciul

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 06.12.2021 - 11:41
Foto: Facebook

În 2016, pe vremea când era ministru de Finanțe, actualul lider USR Anca Dragu, a inițiat un proiect de lege prin care ANAF renunța la plângerile penale depuse pentru evaziune fiscală dacă persoana acuzată achită în totalitate prejudiciul - exact ceea ce USR critică dur, acum.

SHARE

„Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide“, a explicat Anca Dragu la Europa FM, la 23 noiembrie 2016. Măsura se va putea aplica o singură dată pe o perioadă de 5 ani.

Citește și: Liviu Dragnea ar fi părăsit-o din gelozie pe Irina și i-a dat și block. Irina Tănase: Contactați-l

Măsura era susținută de șeful ANAF din guvernul Cioloș, Dragoș Doroș.

„Vreau să apăr inspectorul fiscal în sensul în care legislaţia din România în acest moment obligă inspectorul fiscal să facă o plângere penală de câte ori are o suspiciune. Atunci această prevedere destul de laxă şi de largă cuplată cu practica noastră care de câţiva ani este mai incisivă pe domeniul acesta duce şi la exagerări. Şi pe noi ne deranjează. Avem foarte multe plângeri penale care stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok", a declarat Dragoș Doroș, în noiembrie 2016. 

Tot în acel an, Vlad Boeriu, partener Deloitte, a explicat, pentru Profit, cum abuzează ANAF de plângerile penale. 

„Fenomenul sesizărilor penale a fost reclamat de mediul de business, în repetate rânduri, în ultima vreme. Principala nemulțumire este că blochează accesul la justiție. Practic, “penalul vine înaintea civilului”, spune Vlad Boeriu, și, din acest motiv, până nu se judecă cauza penală, cea civilă rămâne suspendată. Prin urmare, decizia de impunere, prin care inspectorii pun sume în plus în sarcina contribaubilului, trebuie achitată fără posibilitatea de a-ți fi analizată contestația într-un termen rezonabil”, scria Profit. 

Însă, în 2021, USR a inițiat un proiect de lege complet opus celor susținute în 2016. Proiectul inițiat de senatorul USR Cristi Berea modifică și completează Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sensul ca această infracțiune să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, nu doar cu amendă. 

Potrivit proiectului, se reintroduce pedepsirea faptei chiar si în condițiile achitării prejudiciului și se diminuează limitele de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată.

Citește și: Dr. Marinescu avertizează: Omicron se extinde. În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul

Inițiativa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scăpa pe evazioniști de închisoare dacă achitau prejudiciul, introducând ca alternativă plata unei amenzi. Șeful statului a declarat că a promulgat legea deoarece aceasta a fost declarată constituțională de CCR, iar Parlamentul o poate modifica.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te