Ignorată și hulită în România, Viorica Dăncilă scrie editoriale despre rasism în presa din Israel

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.01.2021 - 14:15
Viorica Dăncilă este cea care a anunțat mutarea Ambasadei României la Ierusalim, după o întâlnire cu premieirul Netanyahu

Viorica Dăncilă a revenit în atenția opiniei publice cu anunțul că a scris o carte. Volumul „Viorica Dăncilă - Partea ei de adevăr” este un interviu amplu realizat în colaborare cu jurnalista Marga Nițu și cuprinde detalii despre despre relația cu Liviu Dragnea, dar și despre cam

SHARE

Viorica Dăncilă a fost premier al României între 2018 și 2019, când a pierdut funcția prin moțiune de cenzură. Fost europarlamentar, poziție la care a renunțat pentru cea de prim ministru, Viorica Dăncilă nu a prins lista de candidați a PSD pentru alegerile parlamentare de anul trecut. 

Prin urmare, nu mai are nici o funcție sau demnitate în statul român, dar a pierdut și toate funcțiile din PSD. 

Cu toate acestea, deși în România a intrat într-un con de umbră, Viorica Dăncilă este comentator pentru publicația israeliană The Jerusalem Post, cotidian de limba engleză.

Ziarul are un tiraj de 11.000-15.000 de exemplare în Israel și de 26.000 exemplare în Statele Unite, potrivit Wikipedia.

Ultimul comentariu scris de către Viorica Dăncilă a fost publicat pe 5 decembrie, cu titlul „Antisemitism is taking new form in Europe and it’s time to fight back / Antisemitismul ia o nouă formă în Europa și e vremea să-l contracarăm”.

„Pandemia oferă un teren fertil pentru înflorirea prejudecăților xenofobe și rasiste”, scrie Viorica Dăncilă în editorialul său publicat de The Jerusalem Post.

„Pandemia COVID-19 a pus puternic în fundal prevalența continuă a numeroaselor boli sociale pe care guvernele din întreaga lume au muncit din greu să le combată în ultimii ani - izolarea și singurătatea, insecuritatea economică, problemele de sănătate fizică pe termen lung și sistemele de sănătate copleșite.

Citește și: Dăncilă: Dragnea mi-a cerut amnistia și grațierea. Ciolacu juca un teatru prost. I-am făcut un ceai

Aceste produse secundare mai evidente au dominat titlurile pentru o mare parte a anului. Cu toate acestea, mai puțină atenție a fost îndreptată către rolul pandemiei în furnizarea unui teren fertil pentru înflorirea prejudecăților xenofobe și rasiste”, ne avertizează Viorica Dăncilă. 

Fostul premier român arată cu degetul și spre fostul, de acum, președinte american Donald Trump, pe care-l acuză pentru amplificarea atitudinilor rasiste în SUA.

Referința frecventă a președintelui american Donald Trump la «virusul Chinei» a pus comunitatea asiatico-americană din SUA în alertă, de teama unor atacurile reacționare dinspre baza sa naționalistă de susținere, în timp ce în India, miniștrii au evocat legături între pandemie și o conspirație musulmană pentru a slăbi comunitatea hindusă majoritară. Se știe că liderii din ambele țări folosesc atacuri asupra grupurilor minoritare pentru a-și crește popularitatea, astfel încât retorica lor nu ar trebui să fie o suspriză pentru noi. 

Dar, de asemenea, este o altă tendință care se dezvoltă liniștit: idei antisemite vechi s-au combinat cu noi conspirații în jurul rolului evreilor în răspândirea virusului, pentru a submina în mod drastic securitatea comunităților evreiești din Europa, Statele Unite și Orientul Mijlociu”, a scris fostul premier al lui Liviu Dragnea în publicația israeliană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te