Guvernul a uitat să-l salveze pe Isărescu de pensionare. Înainte de 2017, Cîțu critica dur BNR

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.06.2021 - 12:37
Guvernul Cîțu a uitat să-l salveze pe Isărescu de pensionare Foto: cotidianul.ro

Guvernul a uitat să-l salveze pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de pensionarea obligatorie, impusă de legea privind cumulul pensiei cu salariul. Isărescu a scris Parlamentului, cerând ca legea să fie corectată.

SHARE

În scrisoarea guvernatorului BNR către Parlament se arată că proiectul de lege, aflat acum la Senat, prevede o serie de excepții, care permit cumulul pensiei cu salariul de la stat, precum și rămânerea în activitate după 70 de ani. Dar consiliul de administrație al BNR, numit de Parlament, nu este pe această listă de excepții. 

Isărescu s-a plâns că în proiectul elaborat de Guvern nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui act de numire în funcție în cadrul autoritatilor și institutiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, și care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii.

Citește și: Interlopul Mărgan și-a luat o sticlă în cap pentru dedicații muzicale. Acum trebuie să și plătească

”Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepție de la regulă, aceasta este aplicabilă și membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în funcție la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, a scris guvernatorul BNR.

Dacă interpretarea sa ar fi corectă, Isărescu și Virgil Stonescu ar trebui să plece imediat după adoptarea legii din CA-ul BNR. Nici Florin Georgescu nu și-ar duce mandatul până la capăt, el împlinind 70 de ani în noiembrie 2023. 

Înainte de 2017, Cîțu critica dur BNR

Înainte de a deveni senator PNL, actualul premier a avut mai multe ciocniri cu guvernatorul BNR. În martie 2011, presa a scris că Isărescu a cerut demiterea sa din funcția de economist-șef al ING.

“«Am fost înștiințat ieri (luni-n.red) că sunt concediat. Nu știu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008 (atacul speculativ împotrivă leului, în urmă căruia o parte din trezorierii șefi au părăsit băncile pentru care lucrau- n.red), dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acționez banca în judecată și sper să câștig»", a declarat Florin Cîțu , fost economist șef al biroului local al ING Bank.
Cunoscut că unul dintre criticii politicii monetare a BNR, Citu a preferat în ultima vreme o postură mai discretă, evitând luările de cuvânt în public și concentrându-se asupra Direcției Piețe Financiare din ING, pe care o coordona din sediul central al băncii“, scria, în martie 2011, Hotnews.

Blogul lui Florin Cîțu păstrează și acum o serie de critici ale acestuia la adresa BNR:

- “În 2008 BNR a aruncat economia în recesiune și criză. Am explicat de câteva ori până acum. Nu am reușit să mă fac înțeles. Încerc din nou“ - septembrie 2016.

- “Pe 8 August guvernatorul spune că acceptă critica dar nu acceptă “acuze”. De exemplu, spune domnia să, cei care spun (or mai fi și alții nu numai eu ) că BNR nu și-a îndeplinit mandatul nu critică ci acuză. Guveratorul are modalități diferite de dialoga cu criticii și cu acuzatorii“ - 29 august 2016.

- “De asta am scris cred 30 de opinii numai aici pe blog corectându-l și pe el și comunicatele oficiale ale BNR când afirmau trăznăi“ - 27 august 2016.

- “ În sfârșit, banca centrală se uită și la economia reală nu doar la relația cu clasa politică“ - Florin Cîțu. 

În plus, actualul premier este bun prieten cu un alt critic al conducerii BNR, Lucian Isar, acum consilier onorific al lui Cîțu. Isar este soțul Alinei Gorghiu, senator PNL și fost președinte al acestui partid. 

Citește și: FOTO Adevărul crunt din spatele incendiului de la Spitalul de copii „Sfânta Maria”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te