Francisc Tobă rămâne parlamentar. Invalidarea anunțată de AUR nu are nici un efect legal

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.01.2021 - 15:09
Francisc Tobă va rămâne, cel mai probabil, parlamentar independent

Co-președintele AUR Geoge Simion a anunțat sâmbătă că partidul a decis invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există „suspiciuni” cu privire la implicarea sa în represiuni la Revoluția din 1989.

SHARE

UPDATE: Comisia de validare din Camera Deputaților a amânat cu 4 zile o decizie în cazul lui Francisc Tobă. 

____________________

George Simion declarase, încă din a doua zi după alegerile parlamentare din 6 decembrie, că va analiza activitatea noului parlamentar AUR Francisc Tobă. 

 

Ulterior, după ce a fost huiduit la Timișoara, iar Societatea Timişoara i-a solicitat să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă şi Nicolae Roman, deoarece aceştia ar fi fost implicaţi în reprimarea Revoluţiei, George Simion a anunțat că a decis invalidarea mandatului lui Francis Tobă. Nu și a lui Nicolae Roman, pe care-l consideră nevinovat.

Anunțul făcut de co-președintele AUR nu este decât o acțiune de imagine. 

În realitate, retragerea sprijinului politic pentru un candidat care a fost deja ales în Parlament nu are nici un efect asupra statutului acestuia. Pierderea mandatului, prin retragerea sprijinului politic, se aplică doar în cazul consilierilor locali și județeni. 

Un mandat de parlamentar poate fi invalidat doar dacă acesta a comis fraude electorale. Ceea ce nu este cazul lui Francis Tobă,  a cărui alegere a fost deja confirmată legal de către Biroul Electoral Central.

„Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”,  prevede Regulamentul Camerei Deputaților

În 2016, de exemplu, liberalii au cerut invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea, ales deputat în acel an, pe motiv că a fost condamnat cu suspendare pentru fraudarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu din 2012. Dar, liderul PSD a rămas parlamentar, pentru că regulamentul a fost interpretat ca referindu-se la fraude în procesul electoral care tocmai s-a încheiat, nu la cele anterioare. 

De altfel, există un singur caz în care mandatul unui parlamentar a fost invalidat. Este vorba despre Brîndușel Nichitean, care candidase la alegerile din 28 noiembrie 2004 pe listele Alianței Dreptate și Adevăr și obținuse un mandat de senator de Suceava.

Mandatul a fost însă invalidat, la propunerea Comisiei de validare, pentru că pe numele politicianului fusese demarat un dosar penal. Brânduşel Nichitean, fost membru PNL și PDL, a fost prins că a votat de cinci ori la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004.

 

Fostul militar nu renunță la mandatul abia obținut

Francis Tobă își pierde mandatul de parlamentar doar dacă își dă demisia sau dacă intervine o condamnare definitivă. Nu există însă nici o decizie în instanță privindul pe fostul locotenent-colonel, iar acesta a anunțat deja că nu își dă demisia.

„E o poveste frumoasă, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decât în condițiile legii și legea spune foarte clar că mandatul e invalidat de Comisia de validare doar dacă în campania electorală candidatul a săvârșit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt în această situație”, a declarat noul parlamentar Francisc Tobă la B1.TV

Cel mai probabil acesta va rămâne deputat independent, dacă AUR își menține decizia de a-i retrage sprijinul politic.

Fostul militar susține că nu este vinovat de crime comise în timpul Revoluției din 1989.

„Referitor la acuzele aduse privind activitatea mea din timul Revoluției, am pus al dispoziția conducerii AUR, acum vreo 10 zile, tot dosarul din care reiese foarte clar că cea mai înaltă instanță militară - Curtea de Apel Militară - a decis neînceperea urmăririi penale, pentru că faptele nu există și rechizitoriul e lovit de nulitate absolută, pentru că nu a respectat Codul de Procedură Penală. Am primit sentința în 2004”, a declarat Francis Tobă. 

Noul parlamentar susține că în decembrie 1989 doar a executat ordinele primite. 

„Eram în stare de luptă parțială. Cine nu știe armată e treaba lui. Am primit dispoziții să mă prezint la front cu o subunitate de luptă, o mașină de luptă a infanteriei. Nu am avut tancuri și alte prostii. M-am prezentat și am primit ordin să mă ocup de securizarea spitalului județean în care se trăgea.

Se trăgea din jur, se trăgea în salvări, situația de acolo numai cei care au trăit-o o pot descrie. Motiv pentru care m-am dus și am executat ordinul primit de la forța politică la momentul respectiv”, a menționat deputatul AUR.

Francis Tobă nu este la primul mandat în Parlament. Între 1992-1996,  a fost deputat în PDSR, predecesorul PSD, partid condus de Ion Iliescu, și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale. A mai fost consilier al lui Adrian Năstase și a mai candidat la parlamentare din partea PSD.

Francisc Tobă a fost trimis în judecată, în 15 septembre 1999, pentru reprimarea manifestanților sibieni și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te