Foștii securiști își pot păstra decorațiile. Propunerea, de la liderul deputaților PSD

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 31.05.2023 - 17:03
Deputaţii au renunţat să voteze propunerea legislativă prin care foştii securiști și colaboratori ai Securităţii nu mai puteau deţine decoraţii - Foto: captură video - Imagine cu rol ilustrativ

Deputaţii au renunţat să voteze propunerea legislativă prin care foştii securiști și colaboratori ai Securităţii nu mai puteau deţine decoraţii.

SHARE

Deputaţii au scos de pe ordinea de zi a plenului de miercuri, 31 mai, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

Înainte de vot, au fost dezbateri aprinse în Parlament pe marginea propunerii legislative prin care foştii securiști și colaboratori ai Securităţii nu mai puteau deţine decoraţii.

Votul deputaţilor a venit la inițiativa liderului grupului PSD, Alfred Simonis, care a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, argumentând că un vot negativ "ar fi un semnal extrem de prost pentru Parlamentul României şi pentru întreaga societate", relatează Agerpres.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, propunerea fiind votată de 173 de deputaţi. Trei au votat "împotrivă" şi 7 deputaţi s-au abţinut.

"Înţeleg sensibilitatea pe această temă, Cred că toţi cei care au luat cuvântul anterior au avut dreptate. Legea este prost scrisă, legea nu poate să stabilească modul în care Parlamentul intervine peste atribuţiile preşedintelui, de exemplu. (...) 

Pe de altă parte, deşi recunoaştem majoritatea dintre noi că legea este proastă, admitem nevoia de a depune o nouă iniţiativă legislativă care să fie şi mai corectă şi constituţională.

Prin urmare, să dăm astăzi un vot de respingere pe o lege care prevede şi presupune ca cei care sunt dovediţi colaboratori ai Securităţii să-şi piardă decoraţiile este un semnal extrem de prost pentru Parlamentul României şi pentru întreaga societate.

Ca atare, vă propun retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi discutarea lui cu raport de respingere în ziua în care noua iniţiativă depusă, corectă şi constituţională, va fi adoptată", a declarat Simonis în plen.

Foștii securiști își pot păstra liniștiți decorațiile

Proiectul preconiza, referitor la dispoziţiile Legii nr. 29/2000, interzicerea acordării decoraţiilor persoanelor condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate şi persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de securitate şi care au făcut poliţie politică, instituirea unor măsuri pentru verificarea membrilor ordinelor privind colaborarea cu organele de securitate, clarificarea modului în care persoanele condamnate definitiv prin hotărâre judecătorească la o pedeapsă privativă de libertate pot pierde calitatea de membru al unui ordin.

Totodată, se prevedea retragerea calităţii de membru ai unui ordin persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de securitate şi care au făcut poliţie politică, limitarea mandatului de cancelar care conduce Cancelaria Ordinelor la o perioadă cumulativă de maximum 10 ani, precum şi stabilirea unui termen pentru ocuparea funcţiilor vacante ale membrilor consiliului de onoare.

Cu privire la prevederile OUG nr.24/2008, iniţiatorii doreau includerea persoanelor decorate de către preşedintele României în lista publică a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cu privire la existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Proiectul a fost respins anterior de Senat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te