Fără precedent: Parlamentul va stabili data alegerilor. Orban: Dacă nu vrea, n-ai ce face

DE Valentin Mirică | Actualizat: 30.09.2020 - 16:00
Parlamentul României FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin
Parlamentul României FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Cu un scor strâns, de 5 la 4, CCR a decis că este constituțională legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare. Până acum, data era stabilită de Guvern. Nu este clar ce se întâmplă dacă Legislativul dominat de PSD nu va vota o astfel de lege.

SHARE

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Iohannis și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.

„Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.

Până acum, CCR apreciase că legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri. 

Iohannis a mai arătat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.

Orban: Mi se pare straniu

“Decizia Curții mi se pare la fel de stranie ca multe alte decizii. Gândiți-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Rămân în funcții. Ce faci?

Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabilește data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat”, a declarat Ludovic Orban, marți seară, la B1 TV.

Acesta a explicat de ce Guvernul a ales data de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare.

“Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituționale și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, pentru că acestea sunt prevederile legii.

De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ții cont de două elemente constituționale. Durata mandatului de parlamentar, care e patru ani și durata mandatului expiră pe 20 decembrie.

În plus, ai termenul constituțional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care Președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de validare a mandatelor și de depunere a jurământului. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie”, a afirmat Orban.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te