Dăncilă, reacție la valul de proteste externe: oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.04.2019 - 17:38
Dăncilă critică reacția policienilor europeni. Foto Inquam Photos

Premierul Viorica Dăncilă a criticat, miercuri, declaraţiile preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani, precizând că niciun factor, nici măcar preşedintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale.

SHARE

Viorica Dăncilă a precizat că a fost surprinsă de declaraţiile preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

„Cred că nici factor sau decident politic, fie chiar şi preşedintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea anchetei penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiţie. Mi se pare un lucru corect, dar oficiali europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că premierul României nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie”, a susținut premierul.

Reacţia sa vine după ce preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.

Citește și Președintele Tajani, nemulțumit de comportamentul „inacceptabil” al Guvernului față de Kovesi

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, declarându-se surprinsă de declaraţiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar.

„Pentru că tot vorbim despre UE, instituţiile europene, m-au surprins azi declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, având în vedere că există şi a existat o deschidere totală în privinţa paşilor de urmat. Am format un grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene cât şi din partea noastră. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă.

De aceea, declaraţia lui Timmermans de astăzi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul, pentru că nu este pliată pe realităţile existente. Am să am o discuţie cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene legată de aceste aspecte. Ştiu că a fost o discuţie în Colegiul Comisarilor şi sper că comisarul român a susţinut de această dată România", a declarat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern, citată de Mediafax.

Reacţia premierului vine după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

„Am informat Colegiul Comisarilor cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Citește și Timmermans avertizează Guvernul României să nu întreprindă acţiuni împotriva justiției

Dăncilă, mesaj și pentru cele 12 ambasade: „În niciun stat ambasadorii nu fac agenda primului-ministru”

 

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu va permite ambasadorilor altor state să facă agenda premierului României, în contextul în care ambasadori din 12 state şi-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

„Tot astăzi (miercuri - n.r.) am văzut punctul de vedere a  unui grup de ambasador. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că am dialog direct cu omologii mei. În niciun stat, ambasadorii nu fac agenda primului-ministru şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respectul pentru România, aşa cum fiecare ambasador român are respect pentru un stat terţ”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, în debutul şedinţei Executivului.

Citește și Mesajul a 12 ambasade la București: Nu faceți modificări care slăbesc statul de drept

Reacţia premierului vine după ce ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te