Dăncilă, despre scrisoarea lui Timmermans: Amenințarea cu articolul 7 este un lucru periculos

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.05.2019 - 15:53

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la Ploiești, că este dezamăgită de gestul lui Frans Timmermans de a trimite scrisoarea Executivului, comentând că amenințarea cu articolul 7” este ”un lucru periculos”.

SHARE

„Nu am răspuns încă dlui Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată, în nouă ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar, am văzut multe comisii europene, dar niciodată... Mie mi se pare că acum se acționează politic și în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri să trimiți o astfel de scrisoare guvernului României mi se pare nepotrivit”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit Hotnews.

Ea a precizat că Guvernul României nu a luat nicio decizie pe Justiție.

„Deci nu se poate imputa guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproșează în scrisoare. Al doilea lucru, Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetățenilor. Este dreptul Parlamentului României să legifereze și asta a făcut. Iar ca să ceri guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat parlamentul nu se poate, pentru că știm că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Faptul că vine cu acea amenințare cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos și ridicarea MCV, dar în scrisoare mai vorbește dl prim-vicepreședinte despre un mecanism care să se aplice României.”, a adăugat premierul.

Dăncilă a mai afirmat că o să-i răspundă lui Frans Timmermans și o să-i ceară tratament corect pentru România și români.

„O să-i răspund dlui Timmermans și o să cer ca țara mea și românii să fie tratați în mod corect, ca și ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Noi și așa avem MCV pentru România și Bulgaria. Croația, care a intrat în urma noastră, nu are mecanism”, a conchis Viorica Dăncilă.

Reacția acesteia vine în contextul unei scrisori adresate autorităților române, în care Frans Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Acesta precizează că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanșa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă țara noastră adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -