Dăncilă anunţă un aeroport pe care Tăriceanu l-ar fi vrut pe terenurile lui Nelu Iordache

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.06.2018 - 21:51
Foto: Inquam Photos / Alexandru Bisca

Guvernul va adopta opt proiecte de investiţii care vor fi realizate în parteneriat public privat, precum construirea unei bănci naţionale de sânge, a două spitale regionale sau a Aeroportului Bucureşti Sud.

SHARE

Acest din urmă proiect a fost promis în urmă cu zece ani și de actualul partenerul de guvernare al doamnei Dăncilă. 

Călin Popescu Tăriceanu a promis, în 2008, pe când era premierul României, că va demara lucrările pentru Proiectul Aeroportul Bucureşti Sud. 

Presa vremii nota că decizia ca noul aeroport pentru municipiul Bucureşti să fie construit în apropierea localităţii Adunaţii Copăceni este luată în proporţie de 80-90%. Primarul localităţii a declarat că subiectul fusese discutat şi cu premierul, care a și mers în vizită în judeţul Giurgiu.

Tăriceanu s-a pus rapid pe treabă. Guvernul condus de acesta a decis în luna august 2008 efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui aeroport în zona de sud a Bucureştiului, ca urmare a creşterii traficului pe aeroporturile Otopeni și Băneasa, încă deschis pe atunci. „Se aproba realizarea unui nou aeroport in zona municipiului Bucuresti, lucrare prioritara in completarea direcţiilor de dezvoltare a infrastructurii de transport, prevazute în anexa nr. 7 la Legea nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional”, scria în documentul semnat de Tăriceanu.

Proiectul Aeroportului Sud a fost susţinut de omul de afaceri Nelu Iordache, patronul firmei de construcţii Romstrade şi a companiei low cost Blue Air, despre care presa a relatat la acea vreme că ar deține terenuri exact în zona viitorul aeroport. Mai mult, ar fi urma că Blueair să își mute operațiunile pe această nouă poartă aeriană. 

În anul 2012, Nelu Iordache a anunțat că firma sa, Romstrade, va construi un aeroport internațional privat, care ar fi trebuit finalizat în 2014. Acesta se va afla la 22 de kilometri de Bucureşti și 40 de kilometri de Giurgiu, iar șantierul ar fi urma să coste circa 200 milioane de euro. 

Lucrurile au fost suspendate după ce Nelu Iordache a fost arestat pentru deturnarea fondurilor europene tocmai în favoarea acestui proiect.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.