Dăncilă dă înapoi: ar fi cerut mutarea ambasadei la Ierusalim pe persoană fizică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.03.2019 - 09:51

Premierul Viorica Dăncilă a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală

SHARE

Viorica Dăncilă a dat înapoi, după ce preşedintel Klaus Iohannis a criticat faptul că premierul s-a implicat într-o chestiune de politică externă care nu o privește.

„Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toţi paşii constituţionali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm constituţia. Preşedintele nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul că constituţia trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală”, a declarat la Antena 3 Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că speră ca preşedintele Iohannis „să pună în balanţă şi să ia decizia cea mai bună”, scrie Mediafax.

Citește și VIDEO Dăncilă, o nouă gafă. A vorbit despre procesul de pace de la „Cemp David” în loc de Camp David

„Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte. (...) Am văzut declaraţia domnului preşedinte care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu, ca prim-ministru, mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada şi să fim apropiaţi de SUA şi Israel nu înseamnă că ne îndepărtăm de UE. Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte”, a adăugat premierul.

De asemenea, ea a mai spus că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuzîă relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

„Nu m-am gândit la variante, dar le vom analiza pe toate. Vom analiza care sunt variantele care să fie benefice pentru România. La întoarcerea în ţara vom analiză aceste variante”, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și Dăncilă a anunţat mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o duminică seară pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru continuarea procedurilor în scopul mutării sediului Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Prima reacţie i-a aparţinut însă ministrului israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, liderul formaţiunii Noua Dreaptă. Acesta i-a mulţumit duminică premierului Viorica Dăncilă pentru decizia privind mutarea sediului Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează site-ul IsraelNationalNews.com.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -