Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.03.2024 - 20:14
Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare - Foto: Profimedia Images
Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare - Foto: Profimedia Images

Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare. Frustrarea față de partidele de mase alimentează ascensiunea partidelor de glumă.

SHARE

Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare. Frustrarea față de partidele de mase alimentează ascensiunea partidelor de glumă din Europa.

Acestea probabil că vor câștiga câteva locuri, în Parlamentul European, în iunie. Oamenii dezamăgiți de sistemul politic tradițional sunt din ce în ce mai atrași de utilizarea satirei, de către partidele în glumă, ca instrument de critică.

Cum se numesc partidele-glumă care vor zgudui alegerile europarlamentare

Partidul „Câinele cu două cozi”, din Ungaria, și „Die PARTEI”, din Germania, probabil că vor intra în Parlamentul European cu unul sau două locuri fiecare.

În ciuda faptului că au foarte puțină influență în Parlamentul European, nu ar trebui să subestimăm cât de departe pot merge partidele satirice, pe măsură ce câștigă putere locală în programele politice antiestablishment.

În Ucraina, cândva comediantul și actualul președinte Volodimir Zelenski, acum considerat pe scară largă întruchiparea valorilor democratice, a ajuns la putere cu partidul său, Servitorul Poporului, născut dintr-un sitcom tv, conform Euractiv.

Citeşte şi: Firea, despre candidatura la europarlamentare: „Nu a fost viziunea mea despre viaţă”

„Oamenii privesc partidele satirice ca pe o aventură, în care își pot dezvălui frustrarea față de sistemul politic”, a declarat Endré Borbath, cercetător în politica de protest la Centrul de Științe Sociale din Berlin, conform Euractiv.

În Ungaria, guvernarea controversată a Fidesz și lipsa de alternative viabile au alimentat creșterea partidului „Câinele cu două cozi” (MKKP), care ar putea deveni un regizor, în viitoarele alegeri de la Budapesta, fiind votat de 8% dintre alegători, la nivel național.

Foto: Profimedia Images

Una dintre mișcările lor memorabile a fost să trimită un bărbat îmbrăcat în găină, cotcodăcind, la televiziunea națională, cu o zi înainte de alegerile parlamentare din anul 2022, a spus Euractiv candidata principală la alegerile UE MKKP, Marieta Le.

Citeşte şi: PNL a fuzionat cu ALDE, partidul fondat de Tăriceanu, și a votat alianța cu PSD la europarlamentare

Între timp, Partidul Austriac al Berii, una dintre propunerile sale-cheie fiind construirea de fântâni publice de bere, la Viena, deține scaune în consiliul local.

Reprezentanţii săi vor candida la alegerile parlamentare naționale din toamnă, dar au decis să nu participe la alegerile europarlamentare.

În anul 2022, liderul său a ocupat locul al treilea, la alegerile prezidențiale, cu 8% din voturi.

Modalități distractive, agendă reală

Pe măsură ce petrecerile cu glume cresc în popularitate, ele intră sub presiunea presei și a altor partide, fiind obligate a se poziționa pe probleme-cheie, a spus Borbath.

„Partidul are și inițiative serioase”, mi-a spus principala candidată a MKKP, Marietta Le, argumentând că desfășoară campanii de donații pentru persoanele fără adăpost și refugiați și este angajată să lupte împotriva corupției.

Dacă intră în Parlamentul European, MKKP vrea să „închidă comisiile ineficiente și inutile, așa că mă voi alătura comisiei de petiții, o închide și voi începe ceva care funcționează cu adevărat”, a spus ea, afirmând că partidul ei dorește să stimuleze participarea cetățenilor și să aducă UE mai aproape de maghiari.

Die PARTEI, contra supravegherii

În ciuda faptului că a decis inițial să nu fie în Parlamentul European, partidul ia în considerare aderarea la un grup european, eventual Verzii, pentru a fi mai implicat în procesul de elaborare a politicilor.

Pe de altă parte, Die PARTEI a folosit instituţia de la Strasbourg, în ultimii zece ani, pentru a critica politicienii de rang înalt, ca pe o platformă pentru a arăta câștigurile acasă.

Deși până acum partidul nu s-a angajat într-o elaborare a politicilor constructive, noul lor candidat principal, Sybille Berg, încearcă să lucreze la confidențialitate și la combaterea supravegherii de stat, a spus liderul Die PARTEI, europarlamentarul Martin Sonneborn.

Puteri satirice

„Suntem pregătiți să devenim o mișcare europeană”, a adăugat Sonneborn, care a afirmat că Die PARTEI lucrează la „Satirical International”, un proiect care vizează unificarea puterilor politice satirice.

Pentru a transforma această ambiție în realitate, o campanie intensă așteaptă partidul, unde Sonneborn s-a plâns: „Va fi dificil să avem o glumă mai bună decât ca Ursula von der Leyen să redevină președinte al Comisiei Europene”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te