ANALIZĂ Cum se destramă tabăra lui Firea înainte de alegeri: asocierea cu ea și PSD este riscantă

DE Valentin Mirică | Actualizat: 10.07.2020 - 15:50

Cu 80 de zile înainte de alegeri, Gabriela Firea este tot mai singură în bătălia pentru Primăria București. Vechi prieteni și foști aliați o părăsesc pentru a-și salva propriul mandat sau partid.

SHARE

La 6 iulie, chiar Gabriela Firea a avut un puseu de nervozitate și s-a plâns, pe Facebook, dar fără să spună exact pe cine este supărată: “Să ne ferească Dumnezeu de oamenii care sunt în stare să calce pe cadavre, pe orice sentiment, pentru propriile ambiții, trufii, egoisme supranumite “principii”.
Cei care sunt obișnuiți să-și vândă și familia, și prietenii sunt mieroși, când au nevoie de tine și cruzi când nu le mai servești noului interes“.

Primele semne că PSD se teme că Gabriela Firea va suferi o înfrângere dură și va trage după ea tot partidul au apărut la începutul lunii iulie:

- La 1 iulie, lidera organizației PNL București, Violeta Alexandru, prezintă pe Facebook un chestionar care ar fi aparținut organizației PSD din sectorul 6 și în care cetățenii erau chestionați în legătură cu o posibilă candidatură la primăria Capitalei, din partea PSD, a lui Cosmin Guşă, Vasile Dîncu sau Robert Negoiţă, cu Nicuşor Dan contracandidat. ”Violeta Alexandru este doar o mincinoasă care dezinformează. Mai bine ar fi preocupată de creşterea pensiilor şi mărirea alocaţiilor. Dar nu e în stare de absolut nimic!”, a scris liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook, după acest mesaj al Violetei Alexandru.

- “După aproape 20 de ani de când am început aventura politică, dedicându-mi toate energiile şi priceperea unui partid de a cărei ideologie m-am simţit întotdeauna cel mai apropiat, a venit astăzi momentul să închei acest capitol. Anunţ public, astăzi (luni n- n.red.), că nu voi mai candida din partea PSD la alegerile locale din această toamnă“, a anunțat, la 6 iulie, primarul sectorului 3, Robert Negoiță. Copilul său a fost botezat de familia Firea-Pandele. Întrebat dacă va susține pe Firea, el a spus: “Mai degrabă, nu!“

- La 8 iulie, întrebat de Libertatea dacă va candida pe listele PSD la alegeri, primarul sectorului 4, Daniel Băluță s-a eschivat să ofere un răspuns tranșant. „În aceşti patru ani de mandat, am făcut 95% administraţie şi foarte puţină politică, pentru că administraţia publică este doar despre oameni şi nu despre partide politice. În momentul în care se va face anunţul candidaturii, vă voi transmite şi eu, văzând interesul dumneavoastră, răspunsul la această întrebare”, a spus Băluță. Libertatea susține că Băluță ar câștiga fără probleme un nou mandat dacă s-ar distanța de PSD.

- La 6 iulie, Victor Ponta a sugerat că ar putea candida la Primăria București, iar Robert Negoiță ar putea fi primit în Pro România. Anunțul lor a provocat reacția furioasă a lui Firea. „Am fost foarte dezamăgită de declaraţiile care s-au făcut ieri. Mă refer şi la Robert Negoiţă, şi la Victor Ponta. Nu mă aşteptam. Am fost sunată azi de diverse persoane să-mi spună că undeva s-a apăsat pe un buton nuclear împotriva mea. Nu îmi plac conspiraţiile, dar trebuie să ne dea de gândit. Persoane cu care colaboram foarte bine, brusc şi-au schimbat opinia”, a spus Gabriela Firea la Antena 3.

Între timp, Gabriela Firea a anunțat că a intervenit la PSD pentru ca lui Ponta să i se satisfacă o cerere: Pro România va avea observatori în secțiile de votare. 

Firea a avut conflicte serioase cu primarii PSD de sector în 2018 și 2019, urmare a conflictului ei cu Liviu Dragnea:

- Cu primarul din sectorul 5, Firea a avut o dispută dură în octombrie 2018, când Daniel Florea era în tabăra Dragnea și a propus excluderea ei din PSD. 

- Cu primarul sectorului 6 a avut un conflict public în ianuarie - februarie 2019, tot urmare a disputelor din PSD din jurul lui Dragnea. “A venit timpul ca “Vremelnica de la PMB” să înțeleagă că nevoile bucureștenilor sunt altele, decât spectacolele, târgurile și concertele pe care le finanțează" a scris Gabriel Mutu pe Facebook.

Cei doi, Firea și Mutu, s-ar fi împăcat în mai 2019. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te