Coincidență? Politicieni și posturi TV cer, la unison, ieșirea României din UE

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.06.2021 - 13:58
Diana Șoșoacă are un puternic discurs anti-UE. Foto captură Youtube

Discursul anti UE a luat amploare în ultima parte a mandatului lui Liviu Dragnea la conducerea PSD. După ieșirea acestuia din scenă, lucrurile s-au liniștit. Acum, tema „Ro-exit” este readusă în discuție, la unison, de mai multe persoane implicate în politică.

SHARE

Relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au anulat unul dintre subiectele preferate ale politicienilor și unor persoane publice care și-au construit notorietatea contestându-le. 

Cum nu mai pot invoca faptul că „masca e botniță” și că suntem într-o „dictatură medicală”, teme care au alimentat rupturi în societatea românească și au îndemnat la nesupunere față de regulile introduse de autorități, membrii unor partide politice extremiste sau personaje cu istoric pro rus au început, aproape la unison, să readucă în prim plan un discurs anti UE. 

Mai mult, vorbesc deschis despre ieșirea României din Uniunea Europeană.

Diana Șoșoacă: „NU avem nevoie de o asemenea UE”

Cel mai vizibil susținător al idee că România ar trebui să părăsească spațiul comunitar este senatoarea Diana Șoșoacă.

Antivaccinistă și unul dintre cei mai vehemenți contestari ai măsurilor de protecție la coronavirus, Diana Șoșoacă și-a schimbat atenția de la pandemie - care deocamdată nu mai este o preocupare pentru români, pe fondul relaxărilor tot mai ample - și a adoptat un discurs dur împotriva Uniunii Europene și a SUA. 

„Îmi este din ce în ce mai clar că UE s-a îndepărtat total de ceea ce a vrut să fie la înfiinţare! Cred că din ce în ce mai multe state normale la cap vor începe procedura de ieşire din UE! 

Ceea ce s-a întâmplat ieri în PE ESTE INACCEPTABIL! VA TREBUI SĂ LUPTĂM LA PROPRIU ÎMPOTRIVA ACESTOR ÎNCĂLCĂRI FLAGRANTE ALE DREPTURILOR OMULUI ŞI MORALITĂȚII!”, a scris Diana Șoșoacă pe Facebook, pe 25 iunie, după adoptarea în Parlamentul European a Raportului Matic. 

Mesajul său anti UE a fost preluat și de site-ul Sputnik, finanțat pe față de către Kremlin, un portal care, de altfel, o promovează intensiv pe senatoare. 

„Pe zice ce trece, Diana Șoșoacă se impune ca vocea românilor anti-sistem, iar această voce începe să se audă tot mai puternic și la nivelul Bruxelles-ului! Șoșoacă începe să ia locul Marinei Le Pen, ca politician patriot, care critică imperialismul progresist al UE!”, scrie Sputnik

Presa franceză a relevat faptul că partidul condus de Marine Le Pen a primit în ultimii ani finanțare de la Moscova. 

Diana Șoșoacă are și poziții anti SUA, de asemenea, promovate de Sputnik. Discursul său conține toate temele clasice, rămase moștenire din vremea Uniunii Sovietice.

Astfel, criticând solicitarea însărcinatului cu afaceri al SUA la București, David Muniz, ca Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să fie desființată, cum a promis coaliția de guvernare, senatoarea vorbește despre faptul că „nu este permis niciunui stat, indiferent de puterea mondială pe care o deţine, să manifeste ingerinţe în treburile interne ale altui stat, aşa cum nici noi nu ne permitem să manifestăm astfel de ingerinţe, iar reprezentanții Statului Român ar trebui să ia atitudine şi să încetăm cu poziţia de sclavi în faţa altor state, indiferent cât de puternice sunt. Evident niciun oficial român nu a luat atitudine, deşi România este STAT SUVERAN”. 

Citește și analiza Newsweek România: Cine sunt politicienii și jurnaliștii români care ne vor afară din Europa

 

Gușă și Vișan cer Ro-Exit

În același timp cu Diana Șoșoacă, alte persoane vizibile în spațiul public au readus în discuție tema unui Ro-Exit, adică ieșirea României din UE.

Pe 21 iunie, Cozmin Gușă, fost politician și acționar la postul Realitatea TV a declarat, potrivit ziaristii.com: „Eu stau să socotesc în aceste zile dacă pot să-ncep – sau n-o să-ncep – o mișcare… în primul rând încerc să mă conving pe mine… de convingere a mai multora, la rândul lor, de părăsire a Uniunii Europene.

Pentru că Uniunea asta Europeană îmi pare tare mult o Uniune Sovietică pe care eu și alții am trăit-o plenar înainte de 1989. Nu văd nicio diferență a Uniunii Sovietice, care distrugea libertatea și independența națiunilor din interior, cu ceea ce se întâmplă aicea”.

O poziție similară a avut-o fostul politician Gelu Vișan, prezentat mai nou drept analist politic, pe 25 iunie.

„Noi trebuie să ne punem din ce în ce mai serios problema ieșirii din Uniunea Europeană. Ro-Exit! Nu putem rămâne în mocirla de acolo. Interesul României e să se despartă de această Uniune Europeană, avem alte valori. Nu le putem permite să ne umilească la nesfârșit. Drumul noostru e altul, dar pentru asta e nevoie de patrioți la conducere, nu de cozi de topor!”, a susținut acesta, la România TV.

 

Românii nu vor să iasă din UE

Un sondaj realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group și prezentat pe 25 iunie susține că 56,2% dintre românii chestionați (față de 61,4% în martie) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35,1% sunt de părerea contrarie (față de 35,2% în martie).

Citește și: Românii continuă să respingă „valorile tradiționale pe care le promovează Rusia”

Rusia bagă bani pentru manipulare anti europeană

Moscova ar fi investit 11.453.000 de euro în campania electorală a fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, potrivit unui articol apărut în ziarul german Bild, citat de Ziarul de Gardă de la Chişinău. Suma ar fi fost necesară acțiunilor pre și post-campanie.

4 milioane de euro din suma respectivă erau destinate ca mită pentru „candidaţii prietenoşi” care urmau să implementeze politicile Kremlinului în Republica Moldova după alegeri; 528.000 de euro erau destinate unor „proiecte media” de propagandă, 393.000 de euro - pentru mituirea observatorilor străini la alegeri şi jumătate de milion de euro pentru „procesarea rezultatelor de către Comisia Electorală” - „ultimul as” din mâneca Kremlinului, în cazul că propriul candidat urma să piardă alegerile.

Citește și: Kremlinul ar fi investit 11,4 milioane de euro în campania prezidenţială a lui Dodon în Moldova

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te