Florin Cîţu: Vom merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.11.2021 - 21:29
Cîţu: Vom merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

PNL și PSD îl lasă pe președintele Klaus Iohannis cine va fi premierul noii alianțe. De asemenea, Florin Cîțu a declarat că nu va fi eliminată cota unică.

SHARE

Premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat, duminică, după o nouă rundă de negocieri PNL-PSD la Palatul Parlamentului, că se va merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier din partea celor două partide.

„În ceea ce priveşte premierul, noi am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi le vom anunţa public (...) Decât să apară tot felul de informaţii pe surse, când avem o concluzie, vom prezenta", a declarat Cîţu, care a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliştilor dacă şi el este una din variantele luate în calcul pentru funcţia de premier.

Liderul liberal a explicat că nu a fost stabilită o dată pentru întâlnirea cu preşedintele.

„Încă nu avem o dată. Astăzi - mâine va trebui rezolvată problema premierului. Sunt mai multe variante de premier (...) Vom face o şedinţă la partid pentru a aproba forma finală a programului de guvernare. Noi am agreat că mâine va fi forma finală a programului de guvernare. După aceea urmează protocolul coaliţiei de guvernare", a subliniat Cîţu.

Citește și:  Taxa de solidaritate, dorită de PSD, neagreată de PNL. Cîțu: PNL nu preia măsurile lui Dragnea

Marcel Ciolacu a confirmat, la rândul său, decizia. Liderul PSD a declarat duminică că preşedintele ţării este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze premierul şi că acestuia îi vor fi propuse două variante.

Acesta a arătat că prima variantă va fi ocuparea prin rotaţie a funcţiei de premier de către preşedinţii celor două partide. El a arătat că a doua variantă ar putea fi cea conform căreia va fi stabilit un premier din rândul celor două partide.

„Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (...) Este varianta, prima - prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (...) Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am", a precizat Marcel Ciolacu.

Citește și: Guvernul PNL-PSD-UDMR: negocierile au ajuns la capitolele Finanţe, Justiţie şi Muncă

Cota unică rămâne

Președintele PNL a adăugat că s-au agreat şi creşterile de pensii şi alocaţii, dar şi de investiţii. "Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile (...) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii, n.r.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie", a afirmat liderul PNL.

„Cota unică rămâne", a mai afirmat Cîţu la finalul declaraţiei de la Palatul Parlamentului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te