Taxa de solidaritate, dorită de PSD, neagreată de PNL. Cîțu: PNL nu preia măsurile lui Dragnea

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.11.2021 - 15:37
Taxa de solidaritate, dorită de PSD, neagreată de PNL. Cîțu: PNL nu preia măsurile lui Dragnea. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Echipele de negociere pentru Guvern ale PNL și PSD nu se înțele pe modul cum urmează să fie plătite salariile bugetarilor, taxa de solidaritate și impozitul pe lux.

SHARE

Taxa de solidaritate (impozitul pe lux) propus de PSD a devenit un subiect de dispută în negocierile cu PNL pentru programul de guvernare al viitorului cabinet. 

Președintele liberal Florin Cîțu i-ar fi informat pe pesediști că nu este de acord cu acest impozit, pentru că apărea și în programul guvernelor controlate de Liviu Dragnea, susțin surse Newsweek România. 

PSD a anunțat săptămâna trecută că vrea să impună o taxă de solidaritate pe lux, pentru case de peste 120 metri pătrați, autoturisme peste 50 000 de euro sau venituri de peste 100 000 euro pe an.

De asemenea, ar dori să fie crescute taxele pe proprietate. În schimb, PSD nu ar fi de acord cu reducerea cu 25% a personalului bugetar din administrația centrală, propusă de PNL. 

Citește și: Guvernul PNL-PSD-UDMR: negocierile au ajuns la capitolele Finanţe, Justiţie şi Muncă

În ședința de negocieri de vineri, Florin Cîțu le-ar fi comunicat negociatorilor PSD că nu este de acord cu taxa de solidaritate, cum nu a fost de acord nici în 2017 cu o propunere similară.

„Această măsura se află și în programul de guvernare al lui Mihai Tudose, când președinte PSD era Liviu Dragnea. Și Sorin Grindeanu o avea în program.

Florin Cîțu a afirmat că că nu este de acord nici nu impozitul global, nici  cu taxarea progresivă. Apoi, Florin Cîțu le-a spus liberalilor, într-o discutie după ședința cu PSD, că PNL nu preia măsurile lui Dragnea, că dacă taxa era bună, ar fi aplicat-o PSD de atunci, dar nu au făcut-o”, au declarat surse Newsweek România. 

Citește și: Florin Cîțu: Discuţiile pentru formarea noului guvern PNL - PSD vor continua

Reducerea administrației publice, alt subiect problemă

PSD dorește, printre altele, refacerea IPTANA, firma de stat de proiectare și studii de fezabilitate pentru infrastructură mare. Sursele susțin că, în schimb, PNL vrea reduceri de costuri, reforme și susținerea mediului privat de afaceri.

Florin Cîțu ar fi afirmat că la primăriile în care veniturile proprii nu ajung pentru plata salariilor să se taie din cheltuieli, pentru ca este nevoie de refomă și perfomanță în sectorul bugetar.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.