Cîțu, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti: Le suntem datori pentru eliberarea țării

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.03.2021 - 12:12
Premierul a scris un mesaj pe Facebook de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti/FOTO: Facebook/Florin Cîțu

Suferinţa şi jertfa celor care au avut curajul să se opună autorităţilor totalitare „nu pot şi nu trebuie uitate”, a afirmat prim-ministrul Florin Cîţu într-un mesaj transmis de „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti şi Deportaţi din România în perioada 1944-1989”.

SHARE

„Îi omagiem astăzi pe toţi deţinuţii politici anticomunişti, care au făcut posibil ca noi, românii, să trăim astăzi într-o ţară democratică, eliberată de teroarea deceniilor în care dictatura comunistă strivea destinul României, al unui întreg popor. Sunt oameni pentru care dorinţa de a apăra libertatea şi demnitatea societăţii în care trăiau a însemnat mai mult decât propria suferinţă. O mare parte din viaţa lor au fost vânaţi, ei şi familiile lor, de temuta maşinărie represivă a regimului totalitar, iar mulţi au murit sau au fost ucişi în temniţele comuniste, departe de familii, uitaţi sau stigmatizaţi de societatea acelor vremuri", a scris Florin Cîţu, marţi, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Premierul adaugă că suferinţa şi jertfa celor care s-au opus autorităţilor totalitare nu trebuie uitate.

Pe 9 martie este marcată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişt

„Cei care am trăit acele timpuri întunecate din anii de comunism le suntem datori pentru preţul prea greu pe care l-au plătit în numele libertăţii şi al drepturilor fundamentale de care românii erau privaţi atunci. Suferinţa şi jertfa celor care au avut curajul să se opună autorităţilor totalitare nu pot şi nu trebuie uitate! Am încredere în puterea noastră, cetăţeni şi autorităţi deopotrivă, de a veghea împotriva oricărui derapaj antidemocratic şi de a nu ne lăsa influenţaţi de mesaje populiste şi conspiraţioniste care încearcă să manipuleze situaţii dificile, cum este actuala criză sanitară şi să ne deturneze din drumul pe care ni l-am ales", a mai afirmat Cîţu.

Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie "Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989" a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri.

Cîțu: Le suntem datori pentru prețul prea greu pe care l-au plătit

Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă, aparţinând senatorului liberal Puiu Haşotti, privind declararea zilei de 9 martie "Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989". Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi "pentru" şi două abţineri.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la 2 decembrie 2011, Legea pentru declararea zilei de 9 martie "Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989", potrivit Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.