"Am discutat astăzi în Consiliul Politic Naţional şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Am avut şi un sondaj de opinie cu referire directă la acest lucru, ca să vedem nemulţumirile românilor (...) şi unde consideră românii că s-a greşit.
În sondaje există o anumită percepţie, o anumită frustrare, în primul rând a românilor faţă de un alt stat membru al Uniunii Europene şi al Europei, altfel prieten, şi această abordare brutală din partea Austriei ieşind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerinţele tehnice.
România și Bulgaria, „la pachet”
Rămâne întrebarea - de ce am mers în continuare pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria?
Indiferent dacă Austria ar fi votat sau nu ar fi votat cu România, dacă pe ordinea de zi rămâneam în acelaşi pachet, România cu Bulgaria, oricum nu am fi trecut de votul JAI", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.
Citește și: Turcia face un centru internațional de gaze, pe care România l-a ratat. Rusia, din nou, în câștig
El a menţionat că "acest pachet", România - Bulgaria, a fost stabilit acum 10 sau 11 ani.
"Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca propunerea de intrare pe ordinea de zi a Consiliului European JAI să fie deja o separare între România şi Bulgaria, să putem avea o şansă mai mare.
Cert este că familia europeană social-democrată a susţinut demersul României în unanimitate. În acest moment, un prim-ministru şi un ministru de Interne al unui stat european, făcând parte din altă familie europeană, cea de dreapta, din care face parte şi PNL, au avut un vot negativ în ceea ce priveşte România. (...) Am văzut acum că preşedintele familiei europene de dreapta susţine şi nu susţine", a afirmat Ciolacu.
Citește și: Ucraina are undă verde să lanseze atacuri cu drone în Rusia. O bază rusă din Crimeea, incendiată
Nu trebuie abandonată lupta pentru Schengen
Liderul social-democraților a menţionat că în continuare trebuie făcute demersuri în interiorul familiilor europene şi trebuie avute discuţii cu fiecare stat
"Cred că au fost nişte scăpări şi de la reprezentanţă şi a fost o abordare, din punctul meu de vedere, greşită, intrând pe ordinea de zi împreună cu Bulgaria. Oricum, România nu ar fi avut nicio şansă fără votul Austriei, numai cu votul Olandei. Am lucrat, într-un fel, la impuse", a conchis el, potrivit Agerpres.