Cine sunt cei șapte candidați cu care PNL, USR și PLUS vor să câștige Bucureștiul

DE Valentin Mirică | Actualizat: 05.08.2020 - 18:34

Deși au în spate o susținere politică solidă, candidații coaliției PNL-USR-PLUS nu sunt politicieni de carieră: trei dintre ei au condus sau conduc organizații non-guvernamentale, doi sunt avocați, unul este antreprenor, iar altul, europarlamentar.

SHARE

În echipa candidaților coaliției PNL-USR-PLUS, cea mai solidă experiență electorală o are Nicușor Dan, care a candidat prima oară la primăria București în 2012. Ceilalți și-au început activitatea politică după incendiul de la Colectiv

Nicușor Dan - primăria București

Matematician, 50 de ani, cu două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică și doctorat la Sorbona, fostul președinte al Asociației Salvați Bucureștiul a devenit celebru prin eforturile sale de a opri dărâmarea caselor de patrimoniu din Capitală. A mai candidat ca independent la primăria București în 2012, când a obținut puțin peste 8% din voturi și în 2016, când avea în spate susținerea Uniunii Salvăm Bucureștiul și a atras circa 30% din voturi. Este deputat, activează în grupul USR, deși și-a dat demisia din acest partid. Potrivit declarației de avere, deține un Citroen BX din 1986.

 

Clotilde Armand - sectorul 1

Inginer cu un masterat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), 47 de ani, a fost membră fondatoare a Uniunii Salvați Bucureștiul, în 2015. Are cetățenie franceză (dar, din 2015, are și cetățenie română), s-a născut într-o insulă din arhipeleagul Antilelor și are sânge de nobil: bunica maternă era fiica contelui de Champs de Saint-Leger. Este căsătorită cu un matematician foarte cunoscut în domeniu, Sergiu Moroianu, și are patru copii. Este europarlamentar, membră în comisia de buget a Parlamentului European. În 2016 a candidat la primăria Sectorului 1, obținând  aproape 30% din voturi. Nicușor Dan a scris, la acel moment, că Armand a câștigat în secțiile în care USB a avut observatori, sugerând că alegerile au fost fraudate de către PSD. 

 

Radu Mihaiu - sectorul 2 

Antreprenor, 43 de ani, lucrează în domeniul IT din 2000. A fost secretar de stat în guvernarea Cioloș, la ministerul Fondurilor Europene, unde ministru era Cristian Ghinea. A făcut liceul la Sf.Sava și facultatea de matematică, la Universitatea București. Nu a mai candidat, este președinte USR Sector 2. Candidatura sa a fost o surpriză, întrucât PNL părea decis să-l susțină pe Dan Cristian Popescu.

 

Adrian Moraru - sectorul 3

Directorul Institututlui de Politici Publice, 46 de ani, este și consilier al ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Potrivit informațiilor de pe Linkedin, vorbește rusa și engleza, are o diplomă de la Universitatea Atheneum și o alta de la Politehnica București, în management industrial. IPP a fost implicat în susținerea transparenței în administrația publică și a statului de drept. Moraru a participat activ la mitingurile din iarna lui 2017, împotriva OUG 13/2017. Timp de peste 20 de ani a fost activ în societatea civilă și a monitorizat organizare alegerilor, inclusiv prin coordonare a mii de observatori voluntari în secțiile de votare. A fost și consilier al ministrului de Interne, Dragoș Tudorache, în perioada guvernării Cioloș, și s-a ocupat de organizarea alegerilor din 2016, alegeri considerate a fi printre cele mai lipsite de incidente. 

 

Simona Spătaru - sectorul 4

Este avocat specializat în drept administrativ, dreptul achiziţiilor publice şi drept comercial şi practică în Bucureşti de peste 15 ani. Are 41 de ani și este singurul candidat PLUS, în Capitală. A intrat în PLUS în 2017. La ora redactării acestui articol, ea nu avea un CV public, dar din puținele informații de pe Linkedin, reiese că ea a făcut facultatea la Universitatea Româno-Americană. 

 

Cristian Băcanu - sectorul 5

Avocat, 36 de ani, secretar de stat la ministerul Justiției, este cel care a redactat plângerea penală de înaltă trădare pe numele Vioricăi Dăncilă. A absolvit dreptul la Iași, cu 10 la licență. 

Pe 1 martie 2019, Băcanu a făcut un gest neașteptat în direct, la Antena 3, în emisiunea "Exces de Putere": a scos din sacou niște steaguri cu însemnul PCR și i le-a dat Gabrielei Zoană, europarlamentar PSD. Steagurile au fost puse și pe masa moderatorilor, Oana Zamfir și Adrian Ursu. 

A fost remarcat prin controversata inițiativă ca toți românii să completeze declarații de avere, dezavuată de PNL.

Cristian Băcanu este președintele Comisiei juridice a PNL București. În plus, el fost prima persoană care a oferit asistență juridică gratuită protestatarilor victime ale agresiunilor Jandarmeriei Române în 10 August.

 

Ciprian Ciucu - sectorul 6

Este președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), are 41 de ani, dar a devenit cunoscut ca director al unui ONG, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), unde a fost director. 

A predat de Universitatea din București timp de șapte ani management de proiect, a făcut parte din Consiliul Național de Integritate, a lucrat in proiecte de administrație în R Moldova, Kosovo, Georgia.

În perioada 1999–2000 a condus Centrul de Monitorizare a Activității Electorale din cadrul Partidului Național Liberal.

În 2016, a fost ales consilier în CGMB, pe listele PNL. Inițial, el dorise să canideze la primăria Capitalei cu susținerea partidului condus de Monica Macovei. 

 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te