Cine este Donald Tusk, proprietarul de vopsitorie în comunism ajuns lider al Europei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.01.2019 - 15:39
Donald Tusk este președinte al Consiliului European din 2014. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

În vârstă de 61 de ani, polonezul Donald Tusk este președinte al Consiliului European din 2014. Înainte de a deveni înalt oficial european, a fost, vreme de șapte ani, premier al Poloniei din partea Platformei Civice (PO), formațiune pe care a și condus-o.

SHARE

Este unul dintre adversarii redutabili ai conservatorilor din Partidul „Lege și Justiție” (PiS), aflați la guvernare în Polonia. Atât de mare este rivalitatea, încât reprezentanții PiS s-au opus preluării de către Tusk a șefiei Consiliului European.

În 2007, a preluat puterea de la fraţii Kaczynski, lideri ai PiS, în urma unor alegeri legislative anticipate, care l-au propulsat în poziția de premier. A fost primul şef de guvern polonez după căderea comunismului reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat.

„Solidaritatea”

Donald Tusk s-a născut la 22 aprilie 1957, la Gdansk, orașul în care a luat ființă Mișcarea „Solidaritatea”, a cărei activitate a dus la înlăturarea regimului comunist din Polonia, în 1989. De altfel, Donald Tusk provine din interiorul „Solidarității”, fapt care l-a propulsat pe scena politică din Polonia, alături de nume importante precum Lech Walesa și Adam Michnik.

Donald Tusk este un apropiat al lui Lech Walesa, fostul lider incontestabil al  „Solidarității”, care l-a ajutat foarte mult să promoveze în cariera politică.

Opozant al regimului comunist din Polonia, Donald Tusk a înfiinţat înainte de 1989 o vopsitorie, un fapt fără precedent la acea vreme într-o economie controlată de stat. „Vopsind tot felul de clădiri industriale, şeminee şi poduri, a învăţat economia de piaţă şi regulile funcţionării ei. Era o muncă grea, uneori de 16 ore pe zi, sub un soare puternic, pentru a onora o comandă în întârziere”, a povestit vechiul său prieten Jerzy Borowczak, fost lider al Sindicatului „Solidaritatea” din Gdansk, citat de caleaeuropeană.ro.

După prăbușirea comunismului, Donald Tusk a fondat, alături de mai mulți prieteni din Gdansk, prima mişcare liberală din Polonia. A fost membru al Parlamentului polonez începând din 1991, aproape fără întrerupere. În 2001, a fost fondator al Platformei Civice (PO), devenind chiar șeful acestui partid.

Orator iscusit

În timp, și-a creat imaginea de politician eficient, negociator iscusit, bun orator, cu un discurs moderat și preocupat în permanență să-și capteze audiența, în special la nivel emoțional.

De profesie este istoric. A urmat cursurile Facultății de științe umaniste, cu specializarea istorie, din cadrul Universității din Gdansk, pe care a absolvit-o în 1980.

Este căsătorit cu Malgorzata Tusk, tot istoric, cu care are o fiică, moderatoare a unui blog de modă, și un fiu, specialaist în relații publice. Este pasionat de fotbal, fapt care explică referirile de la Ateneu la cele patru penalty-uri apărate de Helmuth Duckadam, în finala Cupei Campionilor Europeni, cîștigată de Steaua București în 1986, la Sevilla, în fața Barcelonei.

Donald Tusk este un bun vorbitor de limba germană, dar engleza sa poate fi îmbunătățită.

Este un admirator al fostului preşedinte american Ronald Reagan şi al fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Pe plan european, Donald Tusk s-a remarcat prin pozițiile radicale la adresa Rusiei, a anexării Crimeii și a declanșării conflictului din Ucraina.

Citește și VIDEO Nicu Ștefănuță (USR): Tusk ne-a transmis că nu suntem urâți, ci frumoși și că avem speranță

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te