Vladimir Ciorbă, șeful din spatele țepelor răsunătoare de la NORDIS și, totodată, soțul deputatei PSD, Laura Vicol se află sub lupa DIICOT după ce „afacerea” Nordis a căzut după o investigație de presă.
Cine e soțul Laurei Vicol care are ceas de 1.000.000 lei cu bani din țepele Nordis?
Conform anchetatorilor, investigațiile vizează infracțiuni grave, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune.
Poliția și DIICOT au anunțat că cele 65 de percheziții au avut loc în București, Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova, dar și în Principatul Monaco. În cadrul dosarului penal sunt cercetate 72 de persoane, dintre care 40 sunt persoane fizice, iar 32 sunt entități juridice.
Mecanismul fraudulos pus la punct de gruparea Nordis
Potrivit anchetatorilor, începând cu 2018, un grup infracțional organizat a operat pe un model piramidal, dezvoltând proiecte imobiliare prin mai multe companii. Autoritățile susțin că sumele încasate de la clienți pentru achiziția de apartamente au fost deturnate prin mecanisme financiare frauduloase.
Între 2019 și 2024, liderii grupării ar fi încasat peste 957 milioane de lei (aproximativ 195 milioane de euro) de la clienți sub formă de avansuri pentru apartamente, parcări și mobilier. Fondurile au fost apoi delapidate și transferate către persoane fizice și juridice afiliate grupului. Ancheta arată că cel puțin 346 milioane de lei și 2,4 milioane de euro au fost cheltuite în scopuri personale, inclusiv pentru achiziționarea unor bunuri de lux.
Citește și: Familia deputatei Laura Vicol a încasat 10.000.000 lei într-un singur an. A fost avocata Cămătarilor
Conform declaraței de avere a soției lui, deputata PSD, Laura Vicol, Ciorba Vladimir Razvan a vândut anul trecut un ceas de aproape 1.000.000 de lei. Ancheta în desfăsurare va dovedi dacă acest ceas de lux provine în urma țepelor de la Nordis sau nu.
Metodele prin care clienții ar fi fost înșelați
Gruparea ar fi folosit mai multe metode pentru a-și induce clienții în eroare, printre care:
- Promisiuni false privind livrarea apartamentelor, susținând că proiectele sunt aproape finalizate;
- Amânarea semnării contractelor și impunerea unor clauze dezavantajoase pentru cumpărători;
- Recompartimentarea imobilelor pentru a face dificilă identificarea apartamentelor deja vândute;
- Blocarea accesului clienților pe șantiere pentru a verifica stadiul construcțiilor;
- Revânzarea unor apartamente către alte persoane, deși acestea fuseseră deja plătite parțial de clienți.
O parte din fondurile obținute prin aceste metode ar fi fost folosite pentru operațiuni de spălare de bani și deduceri fiscale frauduloase. DIICOT suspectează că liderii grupării au dispus înregistrarea unor tranzacții fictive pentru a evita plata taxelor și a TVA-ului.
Persoanele vizate de anchetă sunt audiate la sediul DIICOT – Structura Centrală, iar autoritățile au subliniat că acestea beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă.
Deputata milionară din spatele Nordis
Laura Vicol a fost aleasă deputat pe listele PSD și este un personaj foarte controversat. Ea a ajuns și președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, adică acea comisie care ar fi trebuie să se asigure, printre altele că astfel de scheme de tip „Nordis” nu au loc.
Citește și: Avocata interlopilor, Laura Vicol, votată la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților
Sursa foto: Facebook/Laura Vicol
Averea familiei Vicol este uriașă. Au încasat 10.000.000 de lei din dividende într-un singur an. Firma soțului constuiește cartiere rezidențaile. Ea a acordat împrumuturi de 350.000 de euro și are depozite în bănci de 2 milioane de lei. De asemenea, are bijuterii de un milion de euro.
Laura Vicol a apărat în instanță mai multe personaje controversate. Printre acestea se numără unul dintre liderii Clanului Sportivilor, interlopul Marius Alecu, zis Bebino, fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru, pe numele lor reale, Ion şi Vasile Balint, dar și fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare și dat în urmărire internațională, după ce a fugit din România cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței.
Un trecut controversat
În trecut, avocata Laura Vicol a fost acuzată de procurorii DNA de favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceasta a fost trimisă în judecată de DNA și ulterior achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în octombrie 2018.
Avocata a fost căsătorită cu omul de afaceri Mihai Vicol, condamnat la închisoare pentru fraude din bugetul Comunităţii Europene.
În 2017, Laura Vicol s-a căsătorit cu omul de afaceri Vladimir Ciorbă, cei doi avându-i ca nași pe soții D. și M. Dragomir.