Ce se întâmplă cu aplicarea e-TVA. Explicațiile lui Marcel Boloș, după întâlnirea cu contabilii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.06.2024 - 10:38
Ce se întâmplă cu aplicarea e-TVA. Explicațiile lui Marcel Boloș, după întâlnirea cu contabilii - Foto: Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor a anunțat că va modifica OUG 70/2024 (procedura pentru e-TVA). Măsura este luată după discuțiile cu reprezentanții contabililor. El a motivat faptul că a aflat că nu are toate informațiile pentru decontul precompletat.

SHARE
Legea privind aplicarea sistemului e-TVA a fost modificată în urma discuțiilor purtate miercuri de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
 
El a explicat că vor fi unele modificări cu privire la acest aspect.

Ce se întâmplă cu aplicarea e-TVA. Explicațiile lui Marcel Boloș, după întâlnirea cu contabilii

Ministrul a explicat pe pagina sa de Facebook ce modificări vor fi aduse în legătură cu acest sistem. 
 
”Revin cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat.
 
 
Înainte de toate, mă adresez tuturor experților contabili din țară, exprimând respectul meu pentru munca voastră și rolul esențial pe care îl aveți în ecosistemul financiar. Mulțumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenție preocupările pe care mi le-ați semnalat.
 
În ceea ce privește comunicarea cu dumneavoastră, deși este evident că nu am reușit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a fost consultat și invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru și a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat și a machetei de formular electronic”, a scris Marcel Boloș pe Facebook.
 
El nu renunță la sistem ci va aduce unele modificări:
 
”Cu toate acestea, suntem dedicați să adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră.
 
Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care am convenit următoarele:
 
1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;
 
2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;
 
3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;
 
4) Revizuirea cuantumului amenzilor.
 
În continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.
De asemenea, în urma mesajelor primite din partea dumneavoastră, aș vrea să mai clarific următoarele:
 
Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală.
 
Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.
 
 Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
 
Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.
 
Vă mulțumesc pentru contribuția și răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozică, fiind o problemă cu implicații profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor și a funcționării corecte a sistemului fiscal și economic în ansamblu”, a transmis Marcel Boloș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te