CE explică PSD: PNRR, renegociat doar în situaţii excepţionale, ca dezastrele naturale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.02.2022 - 13:56
CE explică PSD: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii excepţionale, precum dezastrele naturale. / Foto: esn.org

Comisia Europeană a explicat clar că o renegociere a PNRR se poate face doar în condiţii excepţionale, cum ar fi dezastrele naturale, iar o astfel de renegociere ar duce la întârzierea reformelor şi la pierderea unor fonduri.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a reacționat imediat și a afirmat că nu a avansat niciodată renegocierea „din temelii” a PNRR, ci doar „optimizarea” unor aspecte prevăzute în acesta, cum ar fi procentul din PIB alocat pensiilor.

Comisia Europeană arată, într-un răspuns oferit la solicitarea Digi 24, că modificarea Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se poate face decât în situaţii excepţionale, cum ar fi, spre exemplu, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar o astfel de renegociere ar duca la întârzierea reformelor şi la pierderea unor fonduri.

Citește și: Recomandări de Valentine`s Day: Evitați poziţiile sexuale faţă în faţă şi sărutările, purtați mască

Reprezentanţii Comisiei Europene arată, potrivit Digi 24, că aşteaptă să vadă o încurajare a ieşirii la pensie cât mai târziu prin oferirea de stimulente celor care se pensionează la vârste cât mai înaintate. 

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a afirmat, la rândul său, că nu a propus niciodată renegocierea PNRR, ci „optimizarea acestuia”. 

„Haideţi să le luăm pe rând, să înţelegem exact ce am susţinut până acuma. Comisia s-a referit la acele dezastre naturale, de o renegociere per total a PNRR. Nici sub o formă nu am spus aşa ceva!. Noi am scris şi în programul de guvernare, am spus şi în discuţiile pe care le-am avut în Coaliţie, de o optimizare în anumite puncte, nu vorbim de o renegociere per total a PNRR. (...) Trebuie să înţelegem că nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinaţi să implementăm acest PNRR şi reformele legate de PNRR. Noi, în coaliţie, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetăţenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. (...) Or, acel procent – sunt încă o dată extrem de ferm -  acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităţilor din sistem”, a declarat ministrul Muncii, relatează News.ro.

Citește și: „Roach Board”: Ești supărat pe iubit/iubită sau pe un politician, poți să-i dai numele unui gândac

În ceea ce priveşte pensionarea la vârste cât mai târzii, Budăi a atras atenţia să în România speranţa de viaţă este mai mică decât în alte state membre ale Uniunii Europene. 

„Aici, Comisia Europeană trebuie să înţeleagă care este speranţa de viaţă din România, care au fost condiţiile de lucru de până acum din România, pentru că avem foarte mulţi oameni care au lucrat în condiţii grele (...) or să-i spui acelei persoane că trebuie să stai tu în muncă până la 70 de ani, din punctul PSD de vedere este inadmisibil şi de neacceptat. Nu vom accepta aşa ceva”, adaugă ministrul Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te