CCR a înregistrat sesizarea premierului Cîțu pe conflictul dintre Guvern şi Parlament pe moțiune

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.09.2021 - 17:59
CCR a înregistrat sesizarea premierului Cîțu pe conflictul dintre Guvern şi Parlament pe moțiune. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
CCR a înregistrat sesizarea premierului Cîțu pe conflictul dintre Guvern şi Parlament pe moțiune. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat, miercuri, sesizarea Executivului cu privire la un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, au declarat, pentru Agerpres, surse din CCR.

SHARE

Instanţa constituţională urmează să stabilească un termen pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament.

Premierul Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, în care se invocă o conduită "neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă", întrucât moţiunea de cenzură ar fi fost iniţiată, depusă şi comunicată cu "încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie".

Citește și: Cine le ia locul miniștrilor USR PLUS: Cîțu la MIPE, Vîlceanu la Transpoturi, Zoltan la Sănătate

"În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional.

Citește și: Dezvăluiri despre copilăria Andreei Esca: a vrut să treacă Oltul în chiloți și nu a intrat la ASE

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului", se spune în text.

Citește și: Loredana Chivu, în spital. I-a „căzut” posteriorul din cauza operațiilor de remodelare fesieră

În sesizare se susţine că Parlamentul, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, "a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021".

"De asemenea, Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură", se mai arată în document.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te