Câștigătorul moțiunii de cenzură, George Simion: video din Parlament distribuit de 28.000 de ori

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.10.2021 - 23:02
Guvernul lui Cîțu Superman a picat cu 281 de voturi împotriva, record negativ pentru un cabinet. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Câștigătorul moțiunii de cenzură, George Simion: video din Parlament distribuit de 28.000 de ori
Bannerul montat de PNL în sala de plen. Foto Newsweek România

Guvernul Florin Cîțu a picat, după ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost votată de 281 de parlamentari, record negativ istoric pentru un cabinet post-decembrist. Potul politic pare să fi fost luat de un lider AUR.

SHARE

Sala de plen unde urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu era aproape goală cu un sfert de oră înainte de începerea oficială a ședinței. 

La primul etaj, câțiva parlamentari de la PNL se luptau să monteze un baner uriaș, pe care scrie „USR + AUR = PSD”, aluzie la înțelegerea dintre cele trei partide împotriva Executivului condus de noul președinte al PNL. 

Reușesc într-un final și când se pregăteau să plece, stupoare: George Simion, co-președintele AUR, a venit de la parter, a prins bannerul și l-a tras din lateralele unde era scris USR și PSD. 

„Așa, să rămână numai AUR”, a strigat, apoi a plecat spre tribune, cu telefonul în mână. Ulterior, a revenit la banner, pe care acum liberalii se chinuiau să-l monteze la loc, pentru a-și face câteva selfie-uri. 

Ulterior, a mai fost montat un banner identic și pe partea opusă a sălii, dar în cele din urmă au fost date jos când a început ședința de plen.

Citește și: BREAKING Guvernul Cîțu a căzut, moțiunea de cenzură a trecut cu un vot zdrobitor

Interesul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD, dar susținută de USR PLUS și de AUR, împotriva Guvernului Cîțu a fost atât de mare, încât pentru ședința de marți s-au epuizat toate ecusoanele de acces pentru presă și pentru invitați. 

Dezbaterea documentului a început cu întârziere, fără parlamentarii PNL care îl susțin pe Ludovic Orban, care au anunțat că vor astfel să dea un semnal în partid și pentru Florin Cîțu. Au lipsit și câțiva dintre susținătorii lui Florin Cîțu, de asemenea, absențe anunțate înainte. 

Discursul încă premierului a fost întâmpinat cu fluierături și huiduieli, venite mai ales dintre AUR și dinspre o parte a PSD. A fost nevoie de intervenția lui Ludovic Orban, care a condus ședința de plen, pentru ca Florin Cîțu să poată continua. 

Din când în când, parlamentarii PNL compensau cu aplauze. 

Citește și: Orban, după picarea Guvernului Cîțu: Munca mea de 30 de ani în PNL, „aruncată pe apa sâmbetei”

Simion influencerul

„Astăzi a murit moralitatea. Dragi români, ați fost trădați. USR votează alături de PSD, se poate să fie mai josnici de atât liderii USR? S-au aliat cu socialiștii și neofasciștii. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Adevărata lor față e cea de azi, și am văzut-o încă din 2016”, a declarat Florin Cîțu, spre nemulțumirea celor de la AUR, supărați pe cuvântul „neofasciști”. 

În timp ce Florin Cîțu vorbea, prin fața lui s-a plimbat mereu George Simion. Era în live, pe Facebook. Iar audiența sa era uriașă, pentru o astfel de transmisie pe rețele sociale românești: 12.000 de persoane au urmărit discursul susținut de premier prin intermediului co-președintelui AUR. 

Video-ul a fost distribuit de peste 28.000 de ori, la ora scrierii acestui articol, fiind practic cel mai popular din toate cele transmise din Parlament, în ziua moțiunii de cenzură. 

De altfel, George Simion mai degrabă s-a distrat marți. A făcut un selfie și cu Florin Cîțu, iar când i-a venit rândul la discurs a spus doar că „nu merită să mai irosesc nici o secundă pentru actualul premier”. 

O declarație care a uimit a fost făcută, însă, de colegul său de la conducerea AUR, Claudiu Târziu. În timpul discursului său, un parlamentar din sală i-a strigat „Legionarule”. 

„Dacă eram legionar, știți cum procedam. Așa, doar cu cuvintele", a replicat Claudiu Târziu.

Citește și: Valul COVID zdrobește România: peste 15.000 de cazuri noi, 252 de decese, 1.480 pacienți la ATI

Superman căzut în cap

PSD a adus în Parlament un Superman căzut în cap, pe care l-a montat la intrarea în sala de plen. A existat o tentativă să fie adus lângă premier, în timpul dezbaterilor, dar ideea a fost în cele din urmă abandonată.

Deși PSD a anunțat că se bazează pe voturile USR pentru ca moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu să treacă, parlamentarii partidului au fost foarte duri cu Dan Barna. 

Când acesta a început să vorbească de la tribună, din sală s-au auzit în continuu strigări precum „Penalule”, aluzie la dosarele penale aflate în investigare, după reclamațiile DLAF privind suspiciuni legate de deturnări de fonduri europene. 

„Te caută DNA”, „Cum e cu fără penali”, „Cioloș știe ce spui aici”, au continuat strigăturile din sală. 

Ulterior, Sorin Grindeanu a acuzat USR de dezastrul guvernării, alături de Cîțu, dar chiar mai vehement decât pe acesta. 

„Votul pentru moţiunea de cenzură, pe care sper că-l veţi da astăzi… să nu credeţi că va şterge anul de mariaj cu PNL-ul! Votul de astăzi la moţiune nu este suficient pentru a poza în virgină. Aţi născut împreună cu liberalii, în beţia Puterii, un zombie politic numit Cîţu! Sunteţi Părinte 1 şi Părinte 2 pentru acest zoombie! Iar zombi-ul a încercat să vă imite”, a afirmat fostul premier PSD, demis la rândul său prin moțiune de cenzură. 

Acesta a amintit și despre „șobolanii” de pe gunoaiele din Sectorul 1. 

Șoșoacă, Xena războinică

Ultima pe lista vorbitorilor a fost Diana Șoșoacă, care a avut doar câteva minute să vorbească. Evident, aceasta și-a depășit timpul, dar nu s-a oprit, în ciuda strigătelor din sală, care îi cerea să plece de la tribună. 

„Timpul, a trecut timpul”, strigau parlamentarii.

„Vă expun câteva din doleanțele celor peste 60.000 de oameni care au ieșit în București și imediat ați chemat chestorii să vă apere de o femeie. Păi nu erați Superman? Păi dacă sunteți Superman, eu sunt Xena prințesa războinică, numai că eu am mai multe șanse decât dumneavoastră Superman care aveți nevoie de trei gealați să vă apere de întrebările unei femei”, a declarat Diana Șoșoacă. 

În București, sâmbătă, când a avut loc mitingul de care a amintit senatoarea, au participat doar maximum 10.000 de oameni, potrivit Jandarmeriei, separați în mai multe tabere, căci protestul a fost organizat separat de mai multe tabere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te