Deputatul USR Bulai acuză TVR că a plătit „nelegal" 195.000 de lei către două firme private

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.11.2019 - 13:21
Turn TVR/Foto: Adevărul

Deputatul USR Iulian Bulai acuză Televiziunea Română şi pe Doina Gradea, preşedintele-director general, că a plătit „nelegal” 195.000 de lei către două firme private pentru service-ul şi mentenanţa unor echipamente din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contractele.

SHARE

Bulai a scris marţi, pe Facebook, că plata a 194.996,97 de lei a fost făcută deşi în caietul de sarcini pentru licitaţia organizată în vederea achiziţionării unui echipament Storage şi a unui robot de arhivare, cu tot cu soft, era solicitată garanţia inclusă în preţ.

„174.808,62 + 20.188,35 = 194.996,97 de lei. Atât a plătit nelegal TVR către două firme private, din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contracte şi oricum nu-s banii lor. Dacă eşti televiziunea publică, poţi să plăteşti în avans service-ul şi mentenanţa unor echipamente, chiar şi atunci când în caietul de sarcini de la licitaţie ai trecut că soliciţi garanţia inclusă în preţul echipamentelor”, a scris el.

El a explicat că, în 2018, printre altele, TVR a cumpărat un echipament Storage şi un robot de arhivare, cu tot cu software. „În procedura de achiziţie, TVR a scris că vrea 2 ani de garanţie inclusă în preţ. Cele două firme care au depus oferte au oferit 24 de luni de garanţie pe bani.

«Minunat, aţi câştigat!», a zis TVR, în loc să descalifice ofertanţii. A încheiat contractele, firmele au emis nişte facturi, pe care costul de service şi mentenanţă apărea distinct, nişte oameni au pus viză de control financiar preventiv că e totul OK şi alţi oameni au recepţionat echipamentele la o valoare a lor, a echipamentelor, care includea preţul de service şi mentenanţă”.

El a continuat: „Dacă service-ul şi mentenanţa sunt pe bani, faci contract pentru ele, dar achiţi factura după ce cineva chiar îţi face aceste servicii. Există o căruţă de legi, ordine şi norme – pe care Curtea de Conturi le şi enumeră în descrierea acestei situaţii (descoperită prin sondaj, adică s-ar prea putea ca TVR să aibă multe alte contracte la fel de isteţe) – care nu permit instituţiilor să plătească servicii în avans (darămite să includă preţul lor în valoarea de inventar a echipamentelor). Doar că la TVR pare că nu s-a auzit de ele”.

Ce spune dna PDG Doina Gradea? „Nu ştiu, nu mă pricep, e treaba ălora de la Achiziţii“.

Directoarea TVR este aşteptată la o audiere în Comisia pentru cultură din Cameră, din care face parte şi Iulian Bulai, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.