Bucureștiul intră în incapacitate de plată dacă bugetul blocat politic acum nu e votat până pe 7 mai

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.04.2021 - 09:46
Bucureștiul intră în incapacitate de plată dacă bugetul nu e votat până pe 7 mai. FOTO: Ştefan Aneculăesei

Primăria Generală a Bucureștiului intră în incapacitate de plată dacă până pe 7 mai nu este adoptat bugetul Capitalei pentru anul 2021. La ședința de miercuri, 22 de consilieri generali au votat împotrivă.

SHARE

Primarul general Nicușor Dan a intrat în conflict cu reprezentanții USR PLUS din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), care nu au vrut miercuri să voteze bugetul Capitalei în forma propusă de edil. 

Consilierii generali USR PLUS, prin vocea viceprimarului Horia Tomescu, au anunțat că nu votează deoarece consideră că veniturile estimate în buget pentru acest an sunt supraevaluate. 

Citește și: Bugetul Capitalei nu a fost adoptat. Proiectul, respins cu voturile USR PLUS

„În bugetul de anul acesta, avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă prinsă în buget, pentru că în toate discuțiile pe care le-am avut cu primarul și cu directorii din primărie, sumele avansate au fost în jur de 4,5-5 miliarde de lei.

Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică și am văzut suma de 7 miliarde, am cerut notele de fundamentare, adică explicațiile, pe ce se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcțiile din primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor și viceprimarului la orice fel de detalii care să explice forma actuală a bugetului.

Avem deci motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu. 

În replică, presa a relatat că, de fapt, conflictul dintre Nicușor Dan și USR PLUS ar fi pornit de la dorința lui Horia Tomescu, responsabil cu spitalele din București aflate în subordinea Primăriie Capitalei, de a primit drept de semnătură. Miza este de a numi membrii în Consiliile de Administrație din cele 19 unități sanitare aflate în subordinea PMB.

Citește și: Nicuşor Dan: Sunt uluit, toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc

„La București NU a început reforma în sănătate. Nu există nici măcar o intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce putem numi o mafie. Vorbim de bugetul ASSMB care începe cu 78 de milioane de lei datorii din anul precedent, de achiziții prin negociere directă fără publicare, dintre care 50 de milioane doar în 2020.

Contracte umflate de sute de ori atât în ASSMB, cât și în cele 19 spitale subordonate. Inflație de personal pentru același obiect de activitate, deci aceleași servicii la un preț mai mare pentru bucureșteni”, a transmis Horia Tomescu, într-o declarație de presă.

Singura opinie minoritată în acest confict aparține consilierului general Ana Ciceală (USR PLUS), care solicită votarea cât mai repede a bugetului Bucureștiului. 

„Consider că acest buget a fost dezbătut, am formulat amendamente pe care le voi susține și în plen și sunt pentru votul acestui buget, chiar dacă majoritatea din Birourile Municipale reunite USR PLUS București și dintre consilierii generali sunt se pare împotrivă”, a declarat Ana Ciceală.

Citește și: Ana Ciceală, opinie minoritară în USR PLUS: Sunt pentru votarea bugetului Capitalei

Dincolo de acest conflict, riscul major este ca Bucureștiul să intre în incapacitate de plată dacă până pe 7 mai nu este votat bugetul. 

Guvernul României nu poate achita Capitalei, fără buget aprobat, fondurile care i se cuvin din returnarea de taxe și impozite locale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te