Barna și Drulă acuză coaliția PSD, PNL şi UDMR că mimează desființarea SIIJ, în dauna Justiției

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.02.2022 - 19:54
Barna și Drulă acuză coaliția PSD, PNL şi UDMR că mimează desființarea SIIJ, în dauna Justiției. / Foto: fanatik.ro

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, susține că PSD, PNL şi UDMR "au forţat" un vot în Camera Deputaţilor prin care "mimează" desfiinţarea SIIJ. Iar Dan Barna a spus că majoritatea parlamentară a dat încă un ''picior în spate'' Justiţiei.

SHARE

USR va vota în continuare împotriva proiectului aflat în dezbaterea Parlamentului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a declarat, luni, preşedintele interimar al partidului, Cătălin Drulă, care a susţinut că PSD, PNL şi UDMR "au forţat" un vot în Camera Deputaţilor prin care "mimează" desfiinţarea SIIJ.

"PSD, PNL şi UDMR aruncă Justiţia în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaţilor, este un atac frontal la Justiţia din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forţat un vot în Camera Deputaţilor prin care mimează desfiinţarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii speciale. Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Aşa că DNA pierde din atribuţii şi, în acelaşi timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi", a scris Drulă, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Viața lui Alex Bodi de când e judecat pentru proxenetism: petreceri, excursii de lux, femei celebre

Liderul USR a criticat faptul că nu a fost aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia.

"DNA nu va mai putea ancheta procurori şi judecători pentru fapte de corupţie. Şi nici pe judecătorii Curţii Constituţionale şi pe magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională. Iar procurorii din noua 'super-secţie specială' vor fi numiţi de plenul CSM, nu de Secţia de procurori. Este evidentă încercarea de 'alba-neagra' politică, adică prezentarea drept desfiinţare, a ceea ce este, evident, o sporire a subjugării politice a magistraţilor. PSD, PNL şi UDMR îşi imaginează că românii vor înghiţi fraiereala", a completat liderul USR.

Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis "devine groparul Justiţiei din România".

"Acum, probabil, Klaus Iohannis este fericit. Planul care a început cu demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA se apropie de final. Iohannis devine groparul Justiţiei din România. Deşi Camera Deputaţilor nu este Cameră decizională - şi proiectul merge mai departe la Senat - intenţia partidelor toxice este evidentă. USR va vota împotrivă, aşa cum a făcut-o şi azi, şi va continua lupta împotriva acestui proiect", a transmis Drulă.

Citește și: Statistică TÜV: Top 10 cele mai fiabile și cele mai proaste mașini second hand de 9-10 ani vechime

Majoritatea parlamentară a dat încă un ''picior în spate'' Justiţiei

Majoritatea parlamentară a dat încă un ''picior în spate'' Justiţiei din România, a afirmat și deputatul USR Dan Barna, după ce plenul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

"Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. (...) Astăzi, de la acest microfon, a vorbi fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care aţi arătat-o românilor. Astăzi, după ce România se luptă să redevină stat european, după ce sute de mii de români au ieşit zile întregi în stradă după Ordonanţa 13, dumneavoastră le spuneţi într-o majoritate ridicolă, toţi în aceeaşi barcă, în spatele unui PSD în care PNL a devenit argat în gospodăria lui de partid. (...) Astăzi arătăm încă o dată că, dacă este o şansă pentru această ţară, aceasta este România europeană reprezentată de USR", a declarat Barna, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a criticat modul în care a votat actuala majoritate parlamentară.

"Majoritatea aceasta ridicolă a mai dat încă un picior în spate Justiţiei din România, transformând judecătorii în instrumente. Şi vă mai miraţi că oamenii nu vă mai cred, vă miraţi că oamenii privesc Parlamentul ca pe o adunătură de netrebnici, vă miraţi că ne pleacă tinerii din ţară. Păi, aţi votat încă un argument ca generaţiile acestea care astăzi termină facultatea să spună: 'Nu sunt şanse în această ţară', pentru că până şi Justiţia vreţi să o aşezaţi, domnilor din PSD-PNL, cu lichelele de breloc, vreţi să vi le aşezaţi la buzunar. Ăsta este mesajul pe care l-aţi dat, asta e desfiinţarea SIIJ pe care aţi făcut-o", a susţinut Dan Barna.

Deputaţii au aprobat, luni, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cu 205 voturi "pentru", 90 "împotrivă" şi o abţinere. Competenţele SIIJ vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi. Proiectul va merge la Senat, care este Cameră legislativă decizională. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te