VIDEO Aurescu: Am propus un acord pentru implementarea Programului de dezvoltare a Ardealului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.05.2020 - 12:06

Miniștrii Afacerilor Externe român și ungar, Bogdan Aurescu și Szijjártó Péter, susțin o conferință de presă comună la București. Oficialul maghiar se află într-o vizită în România (București, Cluj Napoca și Alba Iulia), în contextul tensionării relațiilor bilaterale.

SHARE

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că România este interesată să iasă din logica confruntării și să creeze o relație modernă cu Ungaria: „Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă. La început am fost reticent în legătură cu organziarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon. Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire.

Cu toate acestea, l-am invitat la București pentru că România dorește în modul cel mai sincer la revenirea la relații normale bilaterale. Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare. (...) MAE s-a abținut să reacționeze pentru a evita deteriorarea și să ducă la detensionarea momentelor tensionate. manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă. O logică de partenriat în accepțiunea oricui este aceea care evită cu orice preț escaladrea. România este interesată să ieșim din logica confruntării și să creăm o relație modernă, de încredere și respect reciproc". 

De asemenea, ministrul român de Externe a adăugat că face apel la reținere, la discernământ, deoarece orice declarații în această perioadă vor duce la deteriorarea relației bileterale și nu ne dorim acest lucru.

„Pentru România, Tratatul de la Trianon este consfințirea actului de la 1 decembrie, moment principal de referință al creării statului român modern. Nu contestăm dreptul Ungariei de a comemora momente istorice. Interpretarea diferită a faptelor istorice e posibilă, dar să privim spre viitor, în spiritul secolului XXI.

Programul de dezvoltare economică al Ardealului – Nu există niciun acord pentru implementarea acestui acord pe teritoriul României. I-am transmis care sunt premisele esențiale pentru discuții pe acest subiect. Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice și nici cu încălcarea tratelor europene. Vom avea discuții în perioada următoare.”, a mai spus Aurescu.

Înainte de a pleca spre București, Szijjártó Péter a declarat că, în ultimele săptămâni, în relația bilaterală nu s-a manifestat respect: „Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”.

La București, Szijjártó Péter a avut o întâlnire cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, iar apoi va pleca la Cluj Napoca. Marți seara, Szijjártó Péter are programată o conferință de presă la Cluj, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Vizita ministrului ungar are loc cu o săptămână înainte de marcarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Prin tratat au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia

La finalul lunii aprilie 2019, relațiile diplomatice bilaterale s-au tensionat din nou după ce președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur, acuzând PSD de înțelegeri cu premierul maghiar Viktor Orban, în urma adoptării tacite în Camera Deputaților a inițiativei legislative a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. ”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Iohannis. 

În replică, ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a reacționat: „Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te